Sonda Cassini poslouchala hudbu ze Saturnových prstenců  
Velkolepý systém Saturnových prstenců - obrovský disk podobající se gramofonové desce - má s LP daleko více společných vlastností než jen vzhled: stále vydává série melodických zvuků.

 

Zvětšit obrázek
Tóny zní 1 - 3 sekundy.

Překvapující objev zjistily detektory na sledování rádiových a plazmových vln na palubě sondy Cassini (http://saturn.jpl.nasa.gov), která se k Saturnu a jeho prstencům přiblížila v červenci loňského roku.


Tóny jsou vysílány jako rádiové vlny. Prof. Donald A. Gurnett z Iowské univerzity (USA) musel se svým týmem pětkrát snížit jejich frekvenci, aby byly v rozsahu lidského slyšení.

Zvětšit obrázek
Tóny vyvolávají dopady meteoroidu na kusy ledu, které tvoří Saturnovy prstence.

 Jak Don Gurnett řekl, "úžasem ztratil řeč", když slyšel tuto melodii.


Tóny jsou krátké, typická doba jejich trvání je 1 až 3 sekundy, a na rozdíl od éterických pomíjivých tónů spojených s dalšími kosmickými procesy, tyto jsou zcela zřetelné. Předpokládá se, že každý tón je vyvolán dopadem meteoroidu (úlomku meziplanetární hmoty, pohybujícího se vesmírem) na velké kusy ledu, které tvoří prstence. Z energie, která se šíří kuželovitě z bodu dopadu, Gernett vypočítal, že impaktní těleso má průměr asi 1 cm, ačkoliv upozorňuje, že může být i 10krát větší.


Zdroj: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6639

 

Datum: 07.05.2005 16:28
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz