Systém UGES promění opuštěný důl na výkonnou gravitační baterii  
Příznivci gravitačních baterií přicházejí s novým pozoruhodným návrhem. Systém Underground Gravity Energy Storage vytváří gravitační baterie z vytěžených dolů. Energii těží regenerativní brzdy ve výtazích, které vozí důlní vozíky s pískem. UGES přitom využívá stávající šachty, vybavení i část zaměstnanců dolů.
Bývalý důl Warszawa II, Katowice. Kredit: EwkaC / Wikimedia Commons.
Bývalý důl Warszawa II, Katowice. Kredit: EwkaC / Wikimedia Commons.

Představte si vytěžený, opuštěný důl. Obvykle jde o fascinující prostory, které již neslouží původnímu účelu. Byl by hřích nechat něco takového pustnout nebo to nedejbože zničit. Možnosti využití vytěžených dolů jsou rozmanité.

 

Systém UGES. Kredit: Hunt et al. (2023), Energies.
Systém UGES. Kredit: Hunt et al. (2023), Energies.

Mezinárodní tým, který vedl Julian Hunt z rakouského institutu International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), navrhuje další možnost – využívat je jako sofistikované gravitační baterie.

 

Shodou okolností jde o zčásti stejný tým, o němž jsme psali před půl rokem, v souvislosti s jejich projektem Lift Energy Storage System, který využívá jako gravitační baterie mrakodrapy s výtahy a s autonomními roboty.

 

Právě výtahy hrají klíčovou roli i v nově navrženém systému Underground Gravity Energy Storage, čili UGES.

International Institute for Applied Systems Analysis. Kredit: Gryffindor / Wikimedia Commons.
International Institute for Applied Systems Analysis. Kredit: Gryffindor / Wikimedia Commons.

 

UGAS využívá existující doly, v nichž neprobíhá těžba. Jsou v nich šachty s výtahy, včetně potřebné infrastruktury, která už nemá co na práci. Pokud by se důl proměnil na gravitační baterii, jeho výtahy by vozily nahoru a dolů důlní vozíky, které by byly naplněné pískem.


Na obou stranách šachet v takové podzemní gravitační baterii by byly instalovány série elektrických motorů a generátorů, které by vyráběly elektřinu regeneračním brzděním při cestě vozíků směrem dolů.

 

Pro dosažení maximální účinnosti by bylo třeba, aby vozíky systému UGES nakládaly písek na zemském povrchu, vozily ho dolů do dolu, tam ho vyložily a vracely se nahoru prázdné. V takovém případě by se ale důl časem naplnil pískem. Proto badatelé počítají s tím, že když bude v síti přebytek energie, UGES ji využije pro navrácení části písku nahoru. K nakládání a vykládání písku by bylo možné používat tradiční důlní technologie, jako nákladní vozy a dopravníkové pásy.

 

Hunt a jeho kolegové odhadují, že systémy UGES mají globální potenciál 7 až 70 TWh. Většina takových systémů by přitom mohla být umístěna v zemích, kde je velké množství opuštěných dolů, například v Číně, Indii nebo v USA. Podle Hunta by takový systém využíval nejen stávající důl a jeho vybavení, ale také část původních zaměstnanců. Mohlo by to vlít nový život do skomírajících „důlních krajin.“

 

Video: How gravity batteries could change the world

 

Literatura

Energies 16: 825.

New Atlas 12. 1. 2023.

Datum: 13.01.2023
Tisk článku

Související články:

Startup Gravitricity staví prototyp gravitačního systému pro uskladnění energie     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2020)
Unikátní Electric Truck Hydropower nahrazuje hydroelektrárnu konvojem     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2022)
Lift Energy Storage System promění mrakodrapy v gravitační baterie     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz