Hromosvod Laser Lightning Rod navádí blesky laserovým paprskem  
Tradiční hromosvody fungují obstojně, ale mají omezený dosah. Musely by být velmi vysoké a to přináší řadu komplikací. Systém Laser Lightning Rod je laserový hromosvod, který vytváří dráhu pro blesky laserovým paprskem. V budoucnu by měl dosáhnout do výšky až 500 metrů, což podstatně zvětšuje oblast chráněnou před blesky. Demonstrátor už má za sebou první testy na hoře Säntis ve Švýcarsku.
Laser Lightning Rod pálí laserem do bouřky. Kredit: UNIGE / Martin Stollberg.
Laser Lightning Rod pálí laserem do bouřky. Kredit: UNIGE / Martin Stollberg.

Hromosvody již celá staletí navádějí blesky (nikoliv hromy, jak líbezně naznačuje čeština) bezpečně do země. Obvykle jde o kovovou tyč s jednoduchou konstrukcí, která chrání lidi, domy a další stavby před hněvem bohů. Hromosvody fungují dobře, ale mají dost omezený dosah. Železná tyč o výšce 10 metrů ochrání okolní prostor o velikosti rovněž asi 10 metrů. K důsledné ochraně rozsáhlých staveb, jako jsou letiště nebo třeba větrné farmy, by bylo nutné postavit velmi vysoké hromosvody nebo jich použít značný počet.

Vrcholek hory Säntis. Kredit: B0rder.
Vrcholek hory Säntis. Kredit: B0rder.

 

Evropští vědci vyvinuli efektivnější systém ochrany před blesky, který využívá laser. Laser Lightning Rod během bouřky vystřeluje do mraků laserový paprsek, který vytváří koridor nejmenšího elektrického odporu a navádí tím blesky. Takový systém dosáhne pochopitelně mnohem výš než obvyklé hromosvody.

 

Jak uvádí vedoucí výzkumného týmu Jean-Pierre Wolf ze švýcarské Université de Genève, když vypálíte velmi energetický laserový paprsek do nebe, vytvoří se v něm vlákna velmi intenzivního záření. Tato vlákna ionizují molekuly dusíku a kyslíku v ovzduší a jejich elektrony se rozprchnou do okolí. Vznikne plazma, které je slušným elektrickým vodičem.

 

Počítačová rekonstrukce úspěšného ulovení blesku během testu. Kredit: UNIGE / Xavier Ravinet.
Počítačová rekonstrukce úspěšného ulovení blesku během testu. Kredit: UNIGE / Xavier Ravinet.

Nezůstalo jen u teoretického konceptu. Badatelé postavili technologický demonstrátor Laser Lightning Rod, který se nachází v oblasti Säntisu (2 504 m n. m.), nejvyššího vrcholku Appenzellských Alp. Je umístěný poblíž rádiové vysílací věže o výšce 124 m, která přitahuje asi 100 úderů blesku ročně.

 

Laser Lightning Rod má průměrný výkon 1 kW. Vysílá asi tisícovku pulzů za sekundu, přičemž každý pulz nese energii asi 1 J. Tvůrci systém testovali za bouřek mezi červnem a zářím 2021. Laserový paprsek mířil na oblohu u vrcholu rádiové vysílací věže, aby svedl blesky dřív, než dosáhnou k tradičnímu hromosvodu. Během doby, kdy byl laserový hromosvod v akci, zasáhl blesk vysílací věž čtyřikrát.

 

Wolf s kolegy zjistili, že blesk sleduje dráhu laserového paprsku asi 60 metrů nad vrcholkem věže s hromosvodem. Tím se zvětšila oblast chráněná před blesky z původních 124 metrů na 184 metrů. Podle badatelů je to poprvé, kdy se v terénu uskutečnilo navádění blesků laserovým paprskem. Zároveň je to teprve začátek. Cílem projektu Laser Lightning Rod je dosáhnout s laserovým hromosvodem do výšky 500 metrů.

 

Video: Deflecting lightning with a laser lightning rod

 

Literatura

New Atlas 16. 1. 2023.

Nature Photonics online 16. 1. 2023.

Datum: 17.01.2023
Tisk článku

Související články:

Odpaluje blesky kosmické záření?     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2013)
Blesky za bouřky vyrábějí radioizotopy a antihmotu     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2017)
Záhadnou klikatost blesků vysvětlují excitované molekuly v ovzduší     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz