Převratný materiál je elastický a zároveň neprostupný pro kapaliny a plyny  
Co je neprůchodné pro kapaliny a plyny, to bývá pevné a tuhé. A naopak. Materiáloví vědci prorazili toto pravidlo s novým ohebným materiálem, jehož základem je tenký film z eutektické slitiny gallia a india (EGaIn), obalený polymerem. Funguje skvěle a je tak neprostupný, že přístroje mají problém to změřit.
Obal z tekutého kovu. Kredit: Michael Dickey.
Obal z tekutého kovu. Kredit: Michael Dickey.

Jak říká chemický inženýr Michael Dickey z americké North Carolina State University, věci, které účinně brání průchodu plynů, mají tendenci být pevné a tuhé. A věci, které jsou pružné a elastické, zase bývají pro plyny obstojně průchodné. Dickey a jeho kolegové se pustili proti proudu a přišli s převratným elastickým materiálem, který je prakticky neprostupný pro plyny a kapaliny.

 

Michael Dickey. Kredit: North Carolina State University.
Michael Dickey. Kredit: North Carolina State University.

Zmíněný materiál je založený na „kapalném kovu,“ eutektické slitině gallia a india (EGaIn). Taková slitina má bod tání nižší, než jsou body tání jejích složek. V tomto případě je slitina EGaIn kapalná při pokojové teplotě. Dickey a spol. vytvořili ze slitiny tenký film a obalili ho elastickým polymerem. Vnitřní povrch polymeru je pokryt skleněnými mikrokuličkami, které udržují kapalný film EGaIn v rovnoměrném uspořádání.

 

Logo. Kredit: North Carolina State University.
Logo. Kredit: North Carolina State University.

Výsledkem je obalový materiál s vrstvou kapalného kovu, který nepropustí kapalinu ani plyn. Badatelé následně otestovali schopnost nového materiálu udržet kapalinu a kyslík. V experimentech nenaměřili žádné úniky kapaliny ani kyslíku.

 

Pokud jde o finanční náklady, badatelé připouštějí, že kapalné kovy bývají velice drahé. V této chvíli by jediný obal EGaIn běžné velikosti stál několik dolarů. Zároveň jsou ale optimističtí a věří, že technologii ještě vyladí – například ztenčením filmu z materiálu EGaIn, což by výsledný produkt zlevnilo.

 

Tvůrci materiálu v současné době řeší pozoruhodný problém. Vymýšlejí postup, kterým by zjistili, jestli EGaIn není ještě podstatně účinnější bariérou, než se jim podařilo prokázat. Jak přiznává Dickey, s jejich experimentálním vybavením narazili na limity přístrojů. Současně hledají partnery v průmyslu, s nimiž by materiál dotáhli do komerční podoby. Pokud jde o praktické využití, nabízí se ohebná elektronika a baterie, stejně jako další zařízení, v nichž je nutné bránit průchodu kapalin nebo kyslíku.

 

Video: How A Liquid Metal Could Transform Soft Electronics with Michael Dickey

 

Literatura

North Carolina State University 3. 2. 2023.

Science 379: 488-493.

Datum: 06.02.2023
Tisk článku

Související články:

Průlomová kapalná kovová baterie pracuje v pokojové teplotě     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2020)
Terminátorský trik: Kapalný kov rychle mění oxid uhličitý na pevný uhlík     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2022)
Průlomový platinový katalyzátor je kapalný při pokojové teplotě     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz