Pulci se klubou dříve, aby unikli hadům  
Týdenní inkubační periodu dokáže pulec žáby Agalychnis callidryas zkrátit o tři dny, jen aby ho nesežral had.

 

Karen Warkentinová s objektem svého zájmu - vajíčky žáby Agalychnis callidryas

Tropická jihoamerická žába Agalychnis callidryas klade shluk zhruba čtyřiceti vajíček na spodní stranu listů. Tam je její budoucí potomstvo přístupné ledaskomu. Také hadům, kteří si na nich rádi smlsnou. Jakmile se had pustí do hroznu vajíček uložených v želatinózním obalu, začnou se pulci ve vajíčcích hystericky mlít. Had nespolkne celý chumáč najednou, ale obvykle se jím prokousává postupně. To dává nesežraným pulcům šanci na útěk. Prorazí obal vajíčka, vypadnou do vody a hadovi zmizí. Tenhle trik zvládnou pulci už po čtyřdenní inkubaci, i když normálně jim trvá vývoj ve vajíčku celý týden.


 

Zvětšit obrázek
Vajíčka žáby Agalychnis callidryas.

Pulci ve vajíčku reagují na otřesy. Musejí si ale dávat pozor, protože chumáčem vajec můžou otřásat třeba i kapky deště dopadající na list. Žabí zárodky se nezajímají ani tak o rychlost vibrací nebo jejich sílu. Sledují délku trvání vibrace a prodlevy mezi jednotlivými otřesy.  Hadí žvýkání vyvolává vibrace mnohem delší a s delšími přestávkami, než jaké nabudí bušení dešťových kapek.


Zooložka Karen Warkentinová z Boston University se přesvědčila o správnosti této teorie důkladným pokusem. Nasnímala vibrace listu vyvolané hadem a deštěm a pak je "přehrávala" různým chumáčům žabích vajíček. Zatímco dešťové vibrace nechávaly pulce ve vajíčcích v klidu, vibrace odpovídající hadí aktivitě vyvolaly mezi pulci poplach.


 

Pulci mohou opustit vajíčka po inkubaci zkrácené na bezmála polovičku. Jen aby zdrhli před nenasytným hadem.




Samozřejmě se nabízí otázka, proč pulec dřepí ve vajíčku celý týden, když by mu stačily tři dny a byl by před hady v bezpečí. Ani ve vodě není dvakrát bezpečno. Na pulce například čekají s otevřenou náručí ostrých klepet nenasytní korýši. Později vyklubaný pulec má větší šanci, že korýši prchne. A tak čeká ve vajíčku tak dlouho, jak je to jen možné. Únikový manévr volí jen v situaci bezprostředního ohrožení.

 

 

 
Agalychnis

Žába Agalychnis callidryas je zřejmě jedním z nejfotografovanějších obojživelníků této planety. Její vzhled velmi dobře vystihuje anglického jméno "red-eyed tree frog". Nádherná rudá očka a oranžové pacičky vypadají v kombinaci se zelenou skutečně "šik". Člověku se vybaví verš klasika, v nichž si v lokalitě určené jako "na topole podle skal" jakýsi mužík plánuje obdobnou barevnou kombinaci pro svůj svatební den a k tomu si nadšeně tleská.

Pramen: Animal Behaviour, Boston University,  K.J. Erben: Kytice

Datum: 10.05.2005 10:52
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz