Na americké základně v Sýrii byla v akci futuristická minometná věž XM905  
Americké jednotky na operační základně v Sýrii nedávno využili služeb pozoruhodného automatizovaného minometného systému XM905 Advanced Mortar Protection System. Ten má k dispozici 120 mm minomet s mechanismem zpětného rázu, vybavený pokročilým systémem řízení palby Enhanced Mortar Targeting System (EMTAS).
Minometná věž XM905. Kredit: Mistral, Inc.
Minometná věž XM905. Kredit: Mistral, Inc.

Na Blízkém východu operuje jednotka amerických speciálních sil Combined Special Operations Joint Task Force-Levant (CSOJTF-L), která před 2 lety převzala boj proti silám ISIS v Sýrii, Iráku, Libanonu a v Egyptě. Jsou přítomni na operačních základnách, mimo jiné v oblasti al Shaddadi ve východní Sýrii, u hranic s Irákem.

 

Jednotka CSOJTF-L v těchto dnech zveřejnila pozoruhodné snímky z operační základny v oblasti al Shaddadi, na nichž se do akce zapojuje futuristická počítačem řízená minometná věž XM905 Advanced Mortar Protection System. Jde o zbraňový systém s minometem XM908 ráže 120 mm, který byl vyvinut speciálně pro předsunuté operační základny, jimž poskytuje další vrstvu palebné podpory. Na základnách amerických sil v Sýrii jsou tyto minometné věže, které jako by utekly z nějaké realtimové strategie, instalované přinejmenším od roku 2018.

 

Palbě osvětlovací municí na základně v al Shaddadi. Kredit: CSOJTF-L.
Palba osvětlovací municí na základně v al Shaddadi. Kredit: CSOJTF-L.

Jak uvádí CSOJTF-L, koaliční síly využily systém XM905 k palbě osvětlovací municí. Jde o 120 mm projektily, které nesou velkou světlici. Po výstřelu světlice klesá na malém padáku a osvětluje široké okolí. Z publikovaných snímků není jasné, za jakým konkrétním účelem vojáci CSOJTF-L použily tuto munici. Mohla to být „ostrá střelba“ kvůli zviditelnění cílů či určité oblasti nebo třeba jen trénink za účelem udržení bojové připravenosti tohoto zbraňového systému.

 

Americký Stryker MCV-B s minometem RMS6-L. Kredit: Jason Kaye / Wikimedia Commons.
Americký Stryker MCV-B s minometem RMS6-L. Kredit: Jason Kaye / Wikimedia Commons.

Americká armáda nasazuje minometné věže XM905 od roku 2011. Zbraňový systém je na elektrický pohon. Věž může rotovat do všech směrů, přičemž se dokáže otočit o 180 stupňů za 12 sekund. Je umístěná na masivní základní desce, která má tři pětiúhelníkové stabilizátory. Minomet XM908 se od mnoha dalších minometných systémů liší mechanismem zpětného rázu, který stabilizuje minomet při palbě a zlepšuje jeho přesnost. Minometná věž v důsledku toho připomíná spíše malou otočnou houfnici.

 

Použitý minomet XM908 je odvozený od systému Recoil Mortar System 6-Light (RMS6-L) izraelských Elbit Cardom, který je například ve výbavě některých variant amerických obrněných vozidel Stryker. Kromě osvětlovací munice může věž střílet kouřové granáty, vysoce výbušné protipěchotní granáty i přesně naváděné projektily, které využívají GPS nebo laserové navádění pro likvidaci pohyblivých cílů.

 

Zásadní prvkem minometné věže XM905 je systém počítačem řízené palby Enhanced Mortar Targeting System (EMTAS), který automaticky pálí na cíl, jehož souřadnice do systému zadá operátor. Díky tomu je minometná věž nesmírně flexibilní. K její obsluze postačuje malý tým. Věž dokáže pohotově vypálit na zvolený cíl a pak se rychle zaměřit a vypálit na další cíle.

 

Video: US establishing two military bases in Manbij, northern Syria

 

Literatura

The Drive / Warzone 21. 2. 2013.

Datum: 24.02.2023
Tisk článku

Související články:

Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)
Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Strykery s 50 kW lasery zneškodňují minometné projektily a další hrozby     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2022)
Autonomní dělová věž RAPIDFire může sejmout celá hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz