Úsvit technologií: V Evropě se používala kvalitní ocel již před 2 900 lety  
Archeologové narazili na neklamné stopy používání popouštěné oceli na lokalitě Rocha do Vigio v Portugalsku, kolem roku 900 před naším letopočtem. Až doposud se přitom mělo za to, že ocel se v Evropě rozšířila až v době prosperující Římské říše. Předci si zaslouží respekt za technologickou zdatnost.
Experimenty s rytím do kamene. Kredit: Rafael Ferreiro Mählmann (A), Bastian Asmus (B), Ralph Araque Gonzalez (C-E). University of Freiburg.
Experimenty s rytím do kamene. Kredit: Rafael Ferreiro Mählmann (A), Bastian Asmus (B), Ralph Araque Gonzalez (C-E). University of Freiburg.

Jak by jistě nadšeně potvrdili naši předci, s ocelí jde všechno líp. Tento kov s výtečnými mechanickými vlastnostmi byl jako živá voda pro technologický rozvoj civilizací. Vynález výroby a zpracování oceli nepřišel hned. Chtělo to nějaký čas, než si lidé ocel osvojili. Jak ale ukazují nové archeologické nálezy, v Evropě se technologie oceli rozšířila mnohem dřív, než jsme si donedávna mysleli.

 

Ralph Araque Gonzalez. Kredit: R. A. Gonzalez.
Ralph Araque Gonzalez. Kredit: R. A. Gonzalez.

Odborníci dlouho předpokládali, že v Evropě nebylo možné vyrábět kvalitní ocel na počátku doby železné, natož na sklonku doby bronzové. Mělo se za to, že se ocel v Evropě rozšířila až pod nadvládou Římské říše. Průlom přinesla studie mezinárodního týmu, který vedl Ralph Araque Gonzalez z německé Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

 

Logo. Kredit: Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.
Logo. Kredit: Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

Podařilo se jim prokázat, že se kvalitní ocelové nástroje v Evropě používaly již kolem roku 900 před naším letopočtem, čili na konci doby bronzové. Badatelé využili geochemické analýzy, které potvrdily, že na kamenných stélách z konce doby bronzové na Iberském poloostrově jsou složité rytiny, které byly vytvořeny nástroji z popouštěné oceli.

 

Výsledky geochemických analýz byly podpořeny metalografickými analýzami železného sekáče ze stejné lokality a doby, tedy z Rocha do Vigio v Portugalsku, z doby před zhruba 2 900 lety. Ukázalo se, že obsah uhlíku v sekáči odpovídá oceli s vlastnostmi, které badatelé odvodili z geochemických analýz.

 

Aby toho nebylo málo, přítomnost ocelových nástrojů v Evropě před 2 900 lety potvrdily i experimenty s různě vyrobenými nástroji. Na těchto experimentech se podíleli i profesionální kameník, kovář a slévač bronzu. Kovář se slévačem bronzu vyráběli různé sekáče a kameník se s nimi pokoušel opracovat simulovanou kamennou stélu. S kamennými sekáči to nešlo, ani s bronzovými. Neuspěl dokonce ani železný sekáč. K vytvoření rytin na stélách z Rocha do Vigio byly, jak se zdá, nutné sekáče z popouštěné oceli.

 

Literatura

Universität Freiburg 28. 2. 2023.

Journal of Archaeological Science 152: 105742.

Datum: 03.03.2023
Tisk článku

Související články:

Vyrostla naše civilizace z krve lidských obětí?     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2016)
Válčení tvaruje uspořádání lidských společností     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2022)
V neolitické Evropě zuřily války a násilí     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz