Pennywise pod drobnohledem: Proč se vlastně lidé bojí klaunů?  
Strach z klaunů čili koulrofobie je vlastně běžný. Lidé se k smrti děsí klaunů častěji než u řady jiných fobií, včetně extrémního strachu z výšek nebo létání. Britští psychologové šli po původu strachu z klaunů a zjišťovali, co by mohlo být hlavním motorem obav z klaunů. Výsledek je jiný, než byste nejspíš čekali.
Hodně zlí klauni. Kredit: D. Begley. cc-by-2.0.
Hodně zlí klauni. Kredit: D. Begley. cc-by-2.0.

Klauna nepřehlédnete. Podivné retro figury, na které narazíte v animovaných seriálech, reklamách i děsivých hororech. Krusty, Ronald McDonald, Pennywise i makabrózní skvadra z kultovní záležitosti Killer Klowns from Outer Space budí rozličné emoce. Jak ale potvrzuje nová studie týmu britských psychologů, až překvapivě časté bývají výrazně negativní pocity, v některých případech až fobie.

 

Strach z klaunů má samozřejmě odborný název – koulrofobie. Je běžná a týká se lidí všeho věku z rozmanitých kultur. Autor tohoto textu má z klaunů přinejmenším nepříjemné pocity. Strach z klaunů přitom nemusí pramenit z démonických zrůd jako je Pennywise. Lidé mohou v hrůze prchat i před klauny z cirkusu nebo narozeninové oslavy.

 

Philip Tyson. Kredit: University of South Wales.
Philip Tyson. Kredit: University of South Wales.

Koulrofobie je fascinující fenomén a odborníci se mu věnovali již dříve. Philip John Tyson z University of South Wales a jeho kolegové se zaměřili na původ tohoto velmi specifického druhu strachu. Sestavili dotazník, který cílí na různé aspekty strachu z klaunů. Vyplnilo ho 987 účastníků výzkumu, ve věku 18 až 72 let. Většina z nich byly ženy (80 %), zbytek muži. Klaunů se bojí 53,5 % z nich a 5 % uvedlo, že mají z klaunů extrémní strach.

 

Tyson a spol. shledali, že lidé trpící extrémním strachem z klaunů jsou o něco častější než ti, co se extrémně bojí zvířat (3,8 %), zranění, krve a injekcí (3,0 %), výšek (2,8 %) nebo létání (1,3 %).

 

Logo. Kredit: University of South Wales.
Logo. Kredit: University of South Wales.

Ženy se bály klaunů více než muži, ale skupina respondentů byla velmi nevyrovnaná ve prospěch žen, proto je problematické tento parametr hodnotit. Podobně jako u jiných fobií se ukázalo, že strach z klaunů klesá s rostoucím věkem respondentů.

 

 

Pokud jde o původ strachu z klaunů, pozoruhodné bylo, že nejmenší vliv má špatná zkušenost s klaunem. Mnohem větší roli hraje, jak se zdá, negativní vykreslování klaunů v popkultuře. Ani to ale nemá na strach z klaunů takový vliv jako to, že klauni kvůli svému vzhledu skrývají emoce. Jsou pro lidi nečitelní, což představuje potenciální hrozbu. Mejkap klaunů, jejich paruky a divné oblečení maskují jejich skutečné výrazy a držení těla.

 

Stručně řečeno, hrůzu z klaunů budí především to, že je těžké odhadnout jejich úmysly. Pozorovatel neví, jestli jsou rozjaření nebo nesmírně naštvaní. Neví, co si klauni myslí a neví, co udělají. Jak to v podobných případech bývá, výzkum přinesl více otázek než odpovědí. Znamená to, že lidé s jinak pomalovanými obličeji, například jako zvířata, budí podobné pocity? Nebo snad dělá obličej klauna děsivým a nečitelným konkrétně jeho líčení? A jak pro klauny funguje „tísnivé údolí“ (uncanny valley)? Experimentům se meze nekladou.

 

Literatura

New Atlas 6. 3. 2023.

Frontiers in Psychology online 2. 2. 2023.

Datum: 08.03.2023
Tisk článku

Související články:

Jak vymazat strach a zase ho obnovit     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2014)
Proč se tak bojíme klaunů?     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2016)
Smrti se více bojí věřící, nebo ateisté?     Autor: Josef Pazdera (26.03.2017)
Lidský mozek stíní sám sebe před existenciálním strachem ze smrti     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz