Nová americká jaderná střela Sentinel uspěla v prvním statickém zážehu  
Northrop Grumman vyvíjejí v rámci modernizace americké jaderné triády novou mezikontinentální balistickou raketu LGM-35A Sentinel. Od roku 2029 by měla nahrazovat dosluhující střely Minuteman III, které zajišťují jaderné odstrašení již déle než 50 let. Úspěšný statický zážeh je významným milníkem na cestě Sentinelu do raketových sil.
Statický zážeh 1. stupně Sentinelu v Promontory. Kredit: US Air Force/R. Nial Bradshaw.
Statický zážeh 1. stupně Sentinelu v Promontory. Kredit: US Air Force/R. Nial Bradshaw.

Společnost Northrop Grumman nedávno oznámila, že první stupeň jejich nové mezikontinentální balistické rakety LGM-35A Sentinel s motorem na pevné palivo úspěšně zvládl první plnohodnotný statický zážeh. Tento test je významný pro probíhající modernizaci amerických jaderných sil, protože rakety Sentinel by měly brzy nahradit vysloužilé střely LGM-30G Minuteman III, které jsou ve službě přes 50 let.

 

Raketové silo pro Sentinely. Kredit: Northrop Grumman.
Raketové silo pro Sentinely. Kredit: Northrop Grumman.

Od šedesátých let se strategická obrana Spojených států a spolu s nimi celého Západu opírá o jadernou triádu. Tvoří ji ponorky s balistickými raketami, strategické bombardéry a mezikontinentální balistické střely. Jaderná triáda svým rozložení do různých prostředí podstatně snižuje riziko zničení jaderných sil náhlým úderem a zajišťuje možnost účinného odvetného úderu. Tím vzniká důvěryhodné jaderné odstrašení.

 

Sentinel v letu. Kredit: Northrop Grumman.
Sentinel v letu. Kredit: Northrop Grumman.

 

Od počátku sedmdesátých let jsou klíčovým prvkem pozemní komponenty americké jaderné triády střely Minuteman III. Spojené státy jich mají cca 450. Jsou umístěné v podzemních silech ve 3 oblastech kontinentálních USA – v Montaně, Severní Dakotě a na pomezí Nebrasky a Colorada. Jsou tam nasazené už opravdu dlouho a přes pečlivou údržbu a upgrady se již blíží ke konci plánované životnosti. Počínaje rokem 2029 by měly být nahrazovány právě zmíněnými novými střelami Sentinel.

 

Na první pohled vypadají rakety Minuteman III a Sentinel podobně. Sentinely přinesou snazší údržbu, nižší počet členů obsluhy a celkově nižší náklady, které jsou odhadovány na 264 miliard dolarů za provoz všech Sentinelů během příštích 50 let. Raketa Sentinel je trojstupňová. Měla by nést 300kilotunové jaderné hlavice W87-0 a od roku 2030 475kilotunové hlavice W87-1. Předností Sentinelu je modulární konstrukce a open-source architektura softwaru, což podstatně usnadňuje údržbu s upgrady a zároveň podněcuje konkurenci mezi kontraktory.

 

Zmíněný statický zážeh se odehrál v zařízení společnosti Northrop Grumman v Promontory, stát Utah. Předběžné výsledky ukazují, že vše proběhlo podle plánu. Northrop Grumman vyvíjí první a druhý stupeň Sentinelu. Až bude vývoj celé rakety hotový, čekají Sentinel letové testy na letecké základně Hill Air Force Base v Utahu a na kosmodromu Vandenberg Space Force Base (VSFB) v Kalifornii.

 

Video: America's Nuclear Missile Fields; Defending America's Satellites

 

Literatura

New Atlas 7. 3. 2023.

Datum: 10.03.2023
Tisk článku

Související články:

Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2017)
Jak spolehlivě ověřit jaderné odzbrojení?     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2019)
Americké jaderné hlavice W88 prodělávají transplantaci mozku     Autor: Stanislav Mihulka (28.08.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz