Nová technologie generuje náhodná čísla ďábelskou rychlostí 100 Gbit/s  
Tým evropských badatelů vylepšil postup generování kvantových náhodných čísel z kvantových stavů vakua. Jejich technologie těží opravdová náhodná čísla z říše kvant rychlostí 100 gigabitů za sekundu, což je nový rekord. Dosavadní rekord přitom pokořili o jeden řád.
S náhodnými čísly to není jednoduché. Kredit: Zocchihedron Man / Wikimedia Commons. https://www.ugent.be/ea/idlab/en/members
S náhodnými čísly to není jednoduché. Kredit: Zocchihedron Man / Wikimedia Commons.
V naší realitě má náhoda velmi zvláštní postavení. Jen málokdo by zpochybnil její vliv, i když někteří se s tím nesmíří, jako svého času Albert Einstein, jehož „Bůh nehrál kostky,“ což génia izolovalo od tehdejšího prudkého rozvoje kvantové mechaniky. Zároveň je ale překvapivě těžké získat skutečné náhodná čísla, v nichž by se projevila nadvláda náhody nad vesmírem.

 

Cédric Bruynsteen. Kredit: Universiteit Gent.
Cédric Bruynsteen.
Kredit: Universiteit Gent.

Náhodná čísla přitom nutně potřebují v celé řadě odvětví, od fyziků, matematiků, statistiků a inženýrů, až po kryptografy a tvůrce počítačových her. Tuto poptávku obvykle řeší rozmanité generátory pseudonáhodných čísel, které pomocí deterministických algoritmů vytvářejí čísla, co sice připomínají náhodná čísla, ale ve skutečnosti náhodná nejsou. Klíčová je přitom (ne)předpověditelnost takových čísel a generátory pseudonáhodných čísel jsou vždy předpověditelné, byť někdy jen velmi obtížně.

 

Logo. Kredit: Universiteit Gent.
Logo. Kredit: Universiteit Gent.

Moderním řešením tohoto úporného problému jsou kvantové generátory, které díky ryzí nepředpověditelnosti v říši kvantové mechaniky poskytují opravdová náhodná čísla. V současné době se ke generování kvantových náhodných čísel obvykle využívají kvantové stavy vakua. Tento postup funguje, ale není zase tak rychlý.

 

Cédric Bruynsteen z belgické Universiteit Gent a jeho spolupracovníci navrhli novou technologii, která s využitím optoelektronických integrovaných obvodů a digitálního filtrování, redukujícího informační šum, těží skutečná náhodná čísla z říše kvant doposud nevídanou rychlostí 100 gigabitů za sekundu. Jde o nový rekord v rychlosti generování náhodných čísel z kvantových stavů vakua, který překonává předchozí rekord o jeden řád.

 

Bruynsteenův tým vytvořil stabilní a prakticky použitelný ultrarychlý a zároveň bezpečný generátor kvantových náhodných čísel, který se může uplatnit v podobě platformy na škále čipů, například v nových generacích aplikací pro komunikaci či kryptografii.

 

Literatura

Science Alert 1. 4. 2023.

PRX Quantum 4: 010330.

Datum: 04.04.2023
Tisk článku

Související články:

První praktický kvantový generátor náhodných čísel by měl zastavit kyberútoky     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2018)
Krystalizační robot: Nový generátor náhodných čísel využívá růst krystalů     Autor: Stanislav Mihulka (23.02.2020)
Šifra podle kosmických paprsků     Autor: Dagmar Gregorová (27.01.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz