Experiment Wolwerine: Inteligence GPT-4 zrodila samoopravné programy  
Jistý anonymní vývojář vytvořil program Wolwerine, který funguje jako rozhraní při ladění programů v Pythonu pro komunikaci s inteligencí GPT-4. Umělá inteligence hledá chyby v programu a opravuje je. Poměrně primitivní Rosomák tím získal inteligenci a poskytuje programům v Pythonu superschopnost regenerace.
Typický rosomák. Kredit: Hillebrand, Steve / Wikimedia Commons.
Typický rosomák. Kredit: Hillebrand, Steve / Wikimedia Commons.

Ladění vadných programů může být pořádně frustrující. Vývojář známý jako BioBootloader využil ohromujících schopností nedávno vypuštěné multimodální umělé inteligence GPT-4 od OpenAI a vytvořil program Wolwerine čili Rosomák, který poskytuje programům v jazyce Python superschopnost regenerace, hodnou původního marvelovského nositele tohoto jména.

 

BioBootloader. Kredit BioBootloader / Twitter.
BioBootloader. Kredit BioBootloader / Twitter.

BioBootloader svou práci zdokumentoval a předvedl, jak Wolwerine funguje. Když si uživatel spouští program v Pythonu a ten mu spadne, Wolwerin kontaktuje inteligenci GPT-4 která nefunkční program opraví a vysvětlí, co bylo špatně. Jak říká BioBootloader, funguje to, i když je v programu velké množství chyb. Wolwerin ho spouští znovu a znovu, dokud nejsou všechny chyby opraveny.

 

Wolwerine spolupracující s GPT-4 zařídí, že se programy v jazyce Python vlastně mohou automaticky opravovat. Zároveň vystupuje jako lektor, který může uživatele vyškolit v psaní programů.

Logo. Kredit: OpenAI.
Logo. Kredit: OpenAI.

Výsledkem činnosti Wolwerina je původní soubor s programem v jazyku Python, který zahrnuje opravy inteligence GPT-4.

 

Program Wolwerine je volně dostupný na GitHubu. Jeho autor je přesvědčený, že schopnost samoopravování bude možné poskytnout i programům v dalších programovacích jazycích. Používání Wolwerina má ovšem jistý háček. Uživatel musí mít OpenAI API klíč pro užívání inteligencí GPT 3.5 nebo GPT-4. V tuto chvíli je inteligence GPT 3.5 volně dostupná pro všechny uživatele s účtem u OpenAI, zatímco inteligence GPT-4 je stále omezená prostřednictvím waitlistu.

 

Wolwerine je jenom poměrně primitivní program, který spolupracuje s pokročilou inteligencí. Poodhaluje ale ohromující potenciál pro nové generace programů a aplikací, které by měly být schopné opravovat chyby v sobě samotných. Včetně chyb neočekávaných, které se objeví až po dokončení vývoje takového programu, při jeho „provozu.“ Asi není nutné zdůrazňovat, jaké možnosti, obavy a rizika to přinese. Ostatně, kdo ví, co je BioBootloader vlastně zač.

 

Video: BioBootloader via Twitter – ke stažení ZDE

 

 

 

Video: Using The NEW GPT-4 Model To Create Cool Python Apps

 

Literatura

Ars Technica 11. 4. 2023.

Datum: 12.04.2023
Tisk článku

Související články:

Konverzační inteligence ChatGPT halucinuje simulace Linuxu a inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2022)
Umělé inteligence tvoří přesvědčivé abstrakty vědeckých článků     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2023)
Nová inteligence Kosmos-1 chápe význam obrázků a řeší vizuální IQ testy     Autor: Stanislav Mihulka (04.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz