Prodloužené tripy na DMT umožní studovat hranice lidského vědomí  
Britští mágové z londýnského Centra pro psychedelický výzkum vymysleli způsob, jak bezpečně prodloužit tripy na silném halucinogenu DMT z typických 10 minut na půl hodiny. Prodloužení usnadní výzkum podivuhodných hyperprostorů a autonomních entit v DMT vizích, stejně jako praktické využití DMT v psychoterapii.
Rekonstrukce autonomní entity z psychedelického zážitku. Kredit: Luke Brown / Psychonautwiki, CC BY 4.0.
Rekonstrukce autonomní entity z psychedelického zážitku. Kredit: Luke Brown / Psychonautwiki, CC BY 4.0.

Na začátek varování. Zážitky s DMT jsou náročné psychicky i fyzicky. Rozhodně nejsou pro každého. Že máte rádi hory ještě neznamená, že polezete na Mount Everest. Zároveň ale platí, že se o tyhle látky stále více zajímají vědci. Od té doby, co Západ porazil sám sebe ve „válce proti drogám,“ jsme svědky výzkumů, které dříve nebyly ani myslitelné.

 

V ohnisku zájmu je i velmi silný halucinogen dimethyltryptamin, čili DMT. Shodou okolností ho ve stopovém množství produkují neurony lidského mozku. Jak je v případě mozku zvykem, nevíme přesně, co tam vlastně dělá. Zdá se, že se podílí na řadě procesů v nervovém systému a existuje podezření, že se účastní pokročilých funkcí našeho mozku, včetně zpracování vědomých informací nebo učení a práce s pamětí. Při aplikaci DMT nejspíš dochází k zásahům do těchto procesů, v důsledku čehož se rozvíjejí intenzivní psychedelické stavy.

 

Lisa Luan. Kredit: Imperial College London.
Lisa Luan. Kredit: Imperial College London.

Lidé na tripu s DMT typicky ztrácejí pojem o čase. Z jejich subjektivního pohledu jde o zážitky trvající celé hodiny, někdy i dny. Ve skutečnosti ale DMT působí velmi krátce. Účinky začínají téměř okamžitě, v plné síle trvají pouhých 10, maximálně 20 minut, a pak je po všem. To omezuje výzkum účinků DMT a jeho možného využití v medicíně. Na portálu s příznačným označení PsyArXiv se objevila studie týmu, který vedla Lisa Luan z britského Centre for Psychedelic Research na Imperial College London, která by to mohla změnit.

CPR Logo. Kredit: Centre for Psychedelic Research / Imperial College London.
CPR Logo. Kredit: Centre for Psychedelic Research / Imperial College London.

 

DMT se obvykle kouří, při výzkumu se užívá nitrožilně. V obou případech jsou tripy velmi krátké. Luanová a její kolegové vyvinuli nový způsob podávání DMT, který je založený na infuzi s konstantním tokem (constant-rate infusion).

Následné experimenty s 11 dobrovolníky ukázaly, že tímto postupem lze protáhnout intenzivní fázi tripu s DMT až na 30 minut. Vědci zároveň potvrdili, že tento postup neohrožuje zdraví účastníků tripu.

 

Proč natahovat zážitky s DMT? Lidé po DMT tripech téměř vždy popisují průniky do jiných dimenzí „hyperpostoru,“ či setkávání nebo dokonce komunikaci se zvláštními „autonomními entitami,“ které se tam nacházejí. Jde o fascinující vize, které by vědci velmi rádi důkladně prostudovali pomocí metod jako je magnetická rezonance.

Tripy jsou ale tak krátké, že to doposud bylo technicky velmi komplikované.

 

Nemusíme přitom hned plánovat bláznivé dimenzionální výpravy. Je pravděpodobné, že vize hyperprostoru a autonomních entit vlastně poodhalují neurální mechanismy, které stojí v pozadí vědomí a dalších funkcí našeho mozku. Jejich studiem se můžeme dozvědět leccos zajímavého. Další věc je, že DMT tripy s možností prodlouženého účinku a v kontrolovaných podmínkách jsou praktičtější pro jejich využití v psychoterapii, kde bude možné připravit léčbu šitou na míru jednotlivým pacientům.

 

Video: AI generated DMT entities | Josie Kins

 

Video: Zyce & Relativ - Story of DMT [Psychedelic Visuals]


Literatura

Science Alert 17. 4. 2023.

PsyArXiv

Datum: 18.04.2023
Tisk článku

Související články:

Ayahuascové vize vnímá mozek jako reálné     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2011)
Halucinogenní šťáva z ropuch dělá pozoruhodné věci s minimozky     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2017)
Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…     Autor: Josef Pazdera (21.01.2020)
Jaký halucinogen se nejlépe hodí k terapeutickým účelům?     Autor: Václav Diopan (22.01.2020)
Vyžadují halucinogeny pro léčebný přínos psychedelický zážitek?     Autor: Václav Diopan (26.05.2021)
Lysohlávka jako příležitostný lidský patogen     Autor: Václav Diopan (01.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz