Německý Rheinmetall vyvinul pozoruhodnou bombardovací verzi dronu LUNA  
Německý koncern Rheinmetall postavil novou verzi dronu řady LUNA, která vypouští létající bomby v podobě obratných malých dronů s náloží. Takový bojový dron zajistí průzkum okolí a zároveň i přesné údery na takticky významné cíle. Drony LUNA se vypouštějí skládacím katapultem, vrací se na padáku a jejich ovládání je velmi snadné.
Dron LUNA NG jako bombardér. Kredit: Rheinmetall.
Dron LUNA NG jako bombardér. Kredit: Rheinmetall.

Drony všech velikostí a tvarů se rychle stávají klíčovou součástí výzbroje na moderních bojištích. Na tomto technologickém trendu se veze i německý koncern Rheinmetall, který je jedním z největších výrobců vojenského materiálu a zbraní celé Evropy. Mimo jiné vyvíjejí i bezpilotní drony střední velikosti řady LUNA.

 

Původně to jsou především průzkumné drony, které mohou být vybaveny různými moduly s přístroji pro získávání zpravodajských informací nebo třeba s vybavením pro elektronický boj. Mají ultralehkou a zároveň velmi stabilní konstrukci z plastu vyztuženého uhlíkovým vláknem. Při délce téměř 2,5 metru a rozpětí křídel přes 4 metry mají vzletovou hmotnost jen asi 40 kilogramů, což podstatně usnadňuje manipulaci s těmito stroji.

 

LUNA NG na katapultu. Kredit: Rheinmetall.
LUNA NG na katapultu. Kredit: Rheinmetall.

Drony LUNA fungují jako motorové kluzáky. Vypouštějí se pomocí katapultovacího zařízení a po ukončení mise automaticky přistávají pomocí padáků a tlumičů nárazů. V nové verzi LUNA NG mohou létat déle než 12 hodin, ve výšce až 5 kilometrů. Jejich datová linka má dosah přes 100 kilometrů a za uvedenou dobu mohou prozkoumat oblast o rozloze přes 30 tisíc kilometrů čtverečních. Pohon zajišťuje vrtulový motor umístěný v horní části dronu nad klasickými křídly.

 

Logo. Kredit: Rheinmetall.
Logo. Kredit: Rheinmetall.

V Rheinmetallu si podle všeho všimli úspěchů bombardovacích dronů z poslední doby a víceméně v tichosti vyvinuli bombardovací verzi dronu LUNA, odvozenou od typu LUNA NG, z něhož se tím pádem stal bojový dron. Podle Rheinmetalu jde o převratné řešení, které spojuje průzkum s bojem. Zajistí ochranu vlastních jednotek a údery na takticky významné cíle.

 

Jak předvádí oficiální video Rheinmetallu, bombardovací LUNA nese efektory v podobě mrštných malých dronů s náloží. Jsou to vlastně létající pumy, které zajistí přesný zásah zvolených cílů. Mohou například vlétnout do budovy, která takový cíl ukrývá a zničit ho. Efektory mohou nést výbušné nebo třeba zápalné nálože. Bombardovací dron může s těmito efektory zaútočit na vojáky či lehce obrněná vozidla, vlaky, zásobovací vozidla nebo třeba sklady paliva či munice.

 

Používaný katapult je praktický a skládací. Drony lze vypouštět prakticky v jakémkoliv terénu. K obsluze dronu a katapultu stačí pár vojáků. Díky rozsáhlé automatizaci je pilotování dronu extrémně jednoduché a zvládne ho prakticky každý, i bez předchozích letových zkušeností. Celý systém lze snadno převážet a je možné ho rychle nasazovat podle potřeby.

 

Drony LUNA již řadu let používá německý Bundeswehr, včetně misí KFOR a operací v Afghánistánu. Bombardovací verze dronu LUNA má slušnou naději, že se brzy objeví ve výbavě Bundeswehru a možná i v armádách dalších zemí.

 

Video: Rheinmetall GameChanger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura

Defence Blog 14. 4. 2023.

Datum: 20.04.2023
Tisk článku

Související články:

Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)
Izraelský dron SMASH Dragon pálí střelnou zbraní na statické i pohyblivé cíle     Autor: Stanislav Mihulka (13.01.2022)
BAE Systems vyvíjejí pozoruhodný X-wing bojový dron STRIX     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz