Odposlouchávání v lese: Houby si povídají po dešti  
Japonští badatelé připevnili elektrody lakovkám dvoubarvým v lesním podrostu a sledovali, jak si posílají elektrické signály mykorhizními sítěmi. Když zaprší, tak signály mezi plodnicemi sviští jako divé. Kdo by tušil, že se možná budeme zabývat chováním a komunikací hub?
Odposlouchávání hub. Kredit: Yu Fukasawa.
Odposlouchávání hub. Kredit: Yu Fukasawa.

Ektomykorhizní houby hrají významnou roli v lesních ekosystémech. V půdě vytvářejí ohromné sítě, jimiž proudí živiny, které se dostávají ke kořenům lesních stromů. V poslední době se objevují zprávy, že houby neposílají jen živiny. Vědci zkoumají možnost, že se v houbových myceliích přenášejí i elektrické signály, jejichž účel není úplně jasný.

 

Yu Fukasawa. Kredit: University of Cardiff.
Yu Fukasawa. Kredit: University of Cardiff.

Odborníci se domnívají, že houby mohou generovat elektrické signály jako odpovědi na vnější podněty a následně je používají ke komunikaci s ostatními. Může jít o koordinaci růstu a dalších projevů hub. Podle některých názorů tyto signály mohou napomáhat přenosu živin v sítích mycelií. Až doposud ale byly doklady takových signálů jen povrchní a obvykle omezené na laboratorní podmínky.

Přenos signálů mezi houbami. Kredit: Yu Fukasawa.
Přenos signálů mezi houbami. Kredit: Yu Fukasawa.

 

Tým japonských badatelů Tohoku University přímo v lesním podrostu „odposlouchával“ pomocí elektrod několik vybraných ektomykorhizních hub lakovek dvoubarvých (Laccaria bicolor). Tyhle lakovky se mimochodem občas vyskytují i u nás, na chudých a kyselých půdách, obvykle pod smrky. Jsou jedlé, i když se doporučuje sbírat jen klobouky.

 

Jak popisuje vedoucí výzkumu Yu Fukasawa, když delší dobu neprší, elektrická aktivita hub jen nízká. Po dešti se se ale probere k životu a elektrický potenciál v houbách začne kolísat. Některé výkyvy přitom přesahují 100 mV. Detailní analýzy odhalily, že po dešti probíhá mezi houbami přenos elektrických signálů. Tento přenos byl obzvláště silný mezi houbami, které rostly blízko sebe, a byl směrovaný.

 

Vědci si zatím nejsou jistí, co to vlastně znamená. Zdá se, že houby si opravdu svým způsobem „povídají,“ tedy komunikují elektrickými signály. Nemusí to být nic velkolepého. Nicméně, jak říká Fukusawa, bude velmi zajímavé tyto pozoruhodné projevy hub dál zkoumat, nejlépe v jejich reálném prostředí.

 

Literatura

Tohoku University 28. 4. 2023.

Fungal Ecology online

Datum: 29.04.2023
Tisk článku

Související články:

Hlenky si pamatují     Autor: Jaroslav Petr (06.02.2008)
Hlenky sahají po rostlinných sedativech     Autor: Dagmar Gregorová (17.06.2011)
Nová masožravá houba, vlastně houbovec     Autor: Josef Pazdera (14.11.2012)
Houby klíčovými hráči s uhlíkem v severských lesích     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2013)
Elektronická hlenka našla řešení „obchodního cestujícího“ v rozumném čase     Autor: Stanislav Mihulka (12.12.2020)
Houby možná komunikují způsobem, který strašidelně připomíná lidskou řeč     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz