Sanctuary AI představili humanoidního robota Phoenixe s inteligencí Carbon  
Mysleli jste si, že uniknete konkurenci umělých inteligencí manuální prací? Zdá se, že hitem letošního roku budou nejen inteligence, ale i inteligentní humanoidní roboti, jejichž šikovné tělo pohání inteligence propojená s velkým jazykovým modelem. Prvním takovým robotem je Phoenix, jehož proporce odpovídají lidské postavě.
Robot Phoenix. Kredit: Sanctuary AI.
Robot Phoenix. Kredit: Sanctuary AI.

Možná jste si plánovali, že když vás umělé inteligenci připraví o zaměstnání, kde se pracuje hlavou, zkusíte něco dělat rukama. Nejspíš jste se radovali předčasně. Jakmile se ukázalo, že nové inteligence jsou inteligentnější, než se čekalo, bylo jenom otázkou času, kdy se objeví humanoidní roboti vybavení takovou inteligenci, že nebudou jen na okrasu. Vítězem tohoto závodu v technologickém pokroku se podle všeho stala kanadská společnost Sanctuary AI, která v těchto dnech představila veřejnosti nového humanoidního robota Phoenixe.

 

Phoenixovy ruce. Kredit: Sanctuary AI.
Phoenixovy ruce. Kredit: Sanctuary AI.

Podle Sanctuary AI je Phoenix prvním univerzálním pracovním (general-purpose) robotem na světě s inteligencí podobnou lidské. Humanoidní tvar a velikost postavy ve skutečnosti nejsou pro užitečného robota v řadě případů ideální. Ale robot podobný člověku podle všeho snadněji převezme rozmanité úkoly, které mají dnes v popisu práce lidé. Vybudovali jsme svět pro vzpřímeně se pohybující primáty, do něhož lépe proniknou lidem podobné stroje.

 

Logo. Kredit: Sanctuary AI.
Logo. Kredit: Sanctuary AI.

Sanctuary AI mají spoustu zkušeností s humanoidními roboty. Jejich vize je založená na univerzálním využití. Usilují o to, aby jejich roboti zvládli všechno, co by dokázal lidský zaměstnanec. Roboty s inteligencí je nutné trénovat. Phoenixe učí lidští teleoperátoři, kteří jsou vybaveni VR headsetem a senzory pro snímání pohybu. Ovládají robota na dálku a předvádějí mu určitou aktivitu. Inteligence robota to sleduje, cítí a učí se.

 

Pokud jde o fyzické proporce, robot Phoenix měří 170 cm a váží 70 kg, čímž se blíží zcela běžným lidským proporcím. Unese až 25 kg nákladu a díky haptické technologii může využívat i hmatový smysl. Jeho „mozek“ představuje inteligence Carbon, která zajišťuje učení robota. Také je propojená s velkým jazykovým modelem, díky čemuž by Phoenix měl konverzovat s lidmi a reagovat na ústní pokyny.

 

Nahradí nás v dohledné době roboti? Těžko říct, ale zatím to moc nevypadá. Například, podle dostupných informací Phoenix prozatím nechodí, i když má nohy. Vozí se na kolech, maximální rychlostí 4,8 km/h. Je to poněkud zvláštní. Sanctuary AI zřejmě čekají na vhodný algoritmus pro chůzi, který se stane součástí inteligence Carbon. A na webových stránkách nenápadně upozorňují, že užitečnost dělníka obvykle neurčují jeho nohy.

 

Každopádně je jasné, že rok 2023 bude nejen rokem inteligencí, ale také rokem inteligentních humanoidních robotů. Sanctuary AI sehnali 100 milionů dolarů a jistě do budoucna stojí za pozornost. Jejich Phoenix nepochybně popožene i další hráče v oboru inteligentní robotiky.

 

Video: Sanctuary AI – Phoenix and Carbon Unveiled

 

Video: 60 Tasks, 60 Seconds with Sanctuary AI General-Purpose Robots

 

Video: Sanctuary AI Teleoperation Explanatory Video for General-Purpose Robots

 

Literatura

New Atlas 17. 5. 2023.

Datum: 17.05.2023
Tisk článku

Související články:

Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
Necháme si poradit od robota?     Autor: Stanislav Mihulka (26.10.2015)
Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz