Laptop poháněný klikou  
Počítač za 100 dolarů je určen pro děti celého světa.

 

 

Vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) představili přenosný počítač za neuvěřitelnou cenu 100 dolarů. Vedoucí projektu Nicholas Negroponte věří, že s tímto citrónově zeleným levným notebookem se jim podaří vybavit žáky v rozvojových zemích, což pomůže zlepšit vzdělanost tamní populace.


 

Počítač je vyroben z pružného materiálu, takže je odolný vůči nárazům. Displej může být snadno přepnut z barevného modu do černobílého režimu. Černobílý provoz umožňuje vysoký  kontrast a lepší viditelnost v případě, že na displej svítí slunce. Počítač je osazen 500 MHz  procesorem,který pracuje s operačním systémem Linux.

Zajímavé je řešení napájení. Počítač lze připojit do zásuvky elektrické sítě. Je ale vybaven i pro případ, že toto napojení na síť není možné. Pro takový případ má alternativní napájecí zdroj - zařízení pro výrobu proudu otáčením  klikou, přičemž jedna minuta točení vyrobí zásobu energie postačující na 10 minut provozu laptopu.

Kapacita paměti je 1 GB. Počítač je vybaven technologií Wi-Fi. Výstup 4 USB porty.
Řešení jako součást P2P sítě umožní dětem propojit svoje počítače a  sdílet data na všech do sítě připojených počítačích. Pokud jeden z těchto počítačů bude připojen na internet, mohou toto spojení využívat i ostatní propojené laptopy.

 

Prvními kandidáty na zásilku laptopů jsou  Brazílie, Thajsko, Egypt a Nigérie. Dodávky mají začít v únoru nebo v březnu. Studenti těchto zemí je budou dostávat zdarma. Každá ze jmenovaných zemí je získá za zmíněnou cenu 100 dolarů za kus. Každá ze zde uvedených zemí koupí více než milion těchto počítačů.

Kromě dotované „stodolarové“ verze, pro studenty rozvojových zemí, mají tyto počítače přijít i na trh pro širší veřejnost. V obchodní síti ale budou tyto počítače stát 200 dolarů.
Aby nedocházelo ke šmelině, budou počítače pro studenty vyráběny v jasných zářivých barvách.

Poznámka: Oznámení o výrobě tohoto laptopu bylo učiněno u příležitosti World Summit on the Information Society (WSIS), který se konal 16.-18. listopadu 2005 v Tunisu.

Datum: 21.11.2005 04:07
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz