Konec banánů?  
Užijte si banány, dokud jsou. FAO vydalo varování, podle kterého hrozí „ovocným“ banánům zkáza. Kulturní linie trpí plísňovou chorobou a plané rezistentní banány mizí s ničením pralesů.

 

Zvětšit obrázek
Původcem choroby je houba Mycosphaerella fijiensis. Jméno sigatoka dostala choroba podle fidžijského údolí Sigatoka, kde byla choroba banánů poprvé objevena v roce 1963.

Ve světě se netěší zdaleka největší oblibě žluťoučké banány, které známe z našich obchodů s ovocem a zeleninou. Mnohem více se pěstují tzv. zeleninové banány čili plantejny, které se před konzumací tepelně upravují. Banánovník patří k nejdůležitějším zemědělským plodinám světa. Připisuje se mu čtvrté místo v zásluhách za obživě lidstva.


U nás tak oblíbené ovocné banány pocházejí v drtivé většině ze sklizně odrůdy Cavendish, jež je původem v Indii. Ty ohrožuje černá houba zvaná sigatoka. Šance na záchranu banánovníků Cavendish spočívá ve vyšlechtění odolných odrůd.

Zvětšit obrázek
Tak je znázorňována hrozba „černé sigatoky“ – plísňové choroby banánů.

To je ale zapeklitý úkol, protože Cavendish patří ke sterilním odrůdám, které se nemohou rozmnožovat pohlavně a množí se jen vegetativně. To znemožňuje křížení.

Zdrojem genů pro rezistenci k houbě by mohly být planě rostoucí indické banánovníky. Ty ale mizí s devastací pralesa. Podle dobrozdání pracovníků FAO jsme už o některé plané nositele rezistentních genů nenávratně přišli. Jiní mají namále. Platí to o místních „primitivních“ odrůdách, které se přestávají pěstovat z ekonomických důvodů a jsou tudíž na vymření. Poslední exemplář jedné z odrůd odolávajících houbě přežívá v kalkatské botanické zahradě. Program tzv. genových rezerv, který by zajistil přežití banánovníků s mnoha zatím ještě nedoceněnými vlastnostmi, chcípá na úbytě. FAO vyzývá ke „globálnímu úsilí“, jež by sundalo banánovníky hrobníkovi z lopaty.

 

napadený list

 

A tak vypadá sigatoka v reálu – houbou zničený list banánovníku.

 

Pramen: FAO

 

Datum: 14.05.2006 09:29
Tisk článku

Související články:

O nemocných plicích sprejerů z vinic     Autor: Miloslav Pouzar (02.08.2023)
Přečtení genomu plísně bramborové     Autor: Jaroslav Petr (16.09.2009)
Plíseň jako Jekyll a Hyde     Autor: Jaroslav Petr (09.05.2006)
BIK1 aneb za všechno se platí     Autor: Jaroslav Petr (10.02.2006)
Polštář - ideální postýlka pro houby     Autor: Josef Pazdera (24.10.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz