Marihuana nezpůsobuje rakovinu plic  
Naopak, nová detailní studie kuřáků marihuany a tabáku ještě ke všemu naznačuje, že THC má přes nepříznivý obsah dehtu a dalších rizikových látek v jointech na plíce pozitivní vliv.

 

 

Zvětšit obrázek
Bílá vdova, mediálně úspěšná odrůda. Vůči vašim plicím šetrná.

Kdyby bylo konopí seté (Cannabis sativa) neznámé a z ničeho nic by jej v nějakém odlehlém pohoří objevila výprava lovců farmaceuticky zajímavých rostlin, stala by se z něj naprostá vědecká senzace, průlom v medicíně. Tak to vidí světově vlivný The Economist z 27. dubna 2006 a rozhodně nepřehání. V posledních letech přichází záplava pozoruhodných studií marihuany, které shledávají skoro až zázračné možnosti využití této atraktivní dvoudomé rostliny z čeledi Cannabaceae v mnoha oblastech medicíny. Od obezity po rakovinu, výzkum ukazuje, že pestrý koktejl biologicky aktivních látek z konopí je dobrý snad úplně na všechno.
Proč tedy není z konopí vědecká senzace už dávno? Každý, kdo někdy byl teenagerem ví, že konopí má zajímavé účinky a kvůli nim pohnutý osud. V současné době existují dvě linie vědeckého výzkumu konopí, ve svých důsledcích pozoruhodně protichůdné. Studium medicínského využití konopí je takový mladší, chudší a mnoha lidmi nechtěný sourozenec rozsáhlého výzkumu štědře dotovaného především americkými úřady. Ten opomíjí veškerý možný přínos konopí a soustředí se výhradně na jeho negativní účinky.


Tento výzkum jede na jednoznačnou politickou objednávku, přání je v něm často otcem myšlenky. Bývá kritizován pro nejrůznější manipulace s daty nebo metodickými postupy. Kdyby byl objektem takového výzkumu dejme tomu čaj, už dávno by ho zakázali. Má propagandistické cíle, snaží se dokázat nebezpečnost marihuany a tím ospravedlnit její ostrakizaci, případně odradit její obdivovatele. Kupodivu, přes masivní podporu státní správy se mu to nedaří a nedaří. Fanoušci marihuany z něj mají legraci a kromě toho se postupně vynořují práce, které mnohé mýty o marihuaně vyvracejí jako bláboly.

Zvětšit obrázek
Legální kouř. Vaše plíce Vám nepoděkují.

K nim se řadí i nová přesvědčivá studie týmu Donalda Tashkina z David Geffen School of Medicine, Los Angeles. Autoři využili registr rakovinných onemocnění University of South California Tumor Registry. S jeho pomocí zahrnuli 611 osob z okresu Los Angeles s rozvinutou rakovinou plic, 601 osob s rozvinutou rakovinou v oblasti hlavy nebo krku a k nim 1040 osob bez rakoviny, ale odpovídajícího věku, pohlaví a místa bydliště.

Výzkum se týkal jen osob mladších 60-ti let, což není nic divného, starší lidé se velmi pravděpodobně nesetkali s marihuanou během svých teenagerských let, kdy je užívání marihuany v průměru nejintenzivnější. Naopak, generace hippies, která se s marihuanou spřátelila v šedesátých letech, je podle autorů právě ve věku, kdy se rozvíjí nejvíc nádorových onemocnění.

 

Vybrané osoby byly dotázány na celoživotní užívání marihuany, tabáků, alkoholu i dalších drog. Badatele dále zajímaly jejich stravovací návyky, zaměstnání, rodinné poměry včetně výskytu nádorových onemocnění a poměry sociálně-ekonomické. Nejčilejší kuřáci marihuany mezi nimi zvládli přes 22 000 jointů za život.

A jak to dopadlo? Badatelé byli, jak sami přiznali, šokováni. Patří totiž spíše k těm, co se snaží doložit zhoubnost záliby v konopí. To mimo jiné podstatně zvyšuje důvěryhodnost výsledků. Ani ti nejtěžší kuřáci marihuany podle jejich závěrů nepodstupují zvýšené riziko rakoviny. Lidé, co kouří marihuany víc, netrpí více nádory, než ti co ji kouří míň a dokonce ani než ti, co ji nekouří vůbec.

Zvětšit obrázek
Takhle to vypadá, když dáte přednost tabáku.

Studie naopak odhalila přesvědčivý vztah mezi rakovinou a kouřením tabáku. Lidé, co kouří 2 a více krabiček cigaret denně mají 20krát vyšší šanci potkat rakovinu plic. Čím víc kuřáci kouří, tím víc jim hrozí rakovina plic a rakoviny oblastí hlavy a krku. To je v souladu s mnoha předešlými pracemi na toto téma. Hezky to dokládá, že použitá metodika skutečně fungovala a že není tak snadné zpochybnit závěry ohledně marihuany.

Je to komické a autoři studie jen nechápavě krčí rameny. Předešlé studie tvrdily, že dehet z marihuanových jointů obsahuje o 50% vyšší koncentrace chemických látek souvisejících s rakovinou plic, než je tomu v případě tabákových cigaret. Vykouření jointu zanechá v plicích čtyřnásobně více dehtu oproti vykouření odpovídajícího množství tabáku. Jointy se stále ještě balí ručně, nikoliv průmyslově, díky čemuž se kouř v jointu méně filtruje a vy vdechnete více škodlivých částic. Jen málokdo si balí marihuanu do dutinek s filtrem. A konečně, jointy se kouří většinou jinak než cigarety, důkladně se šlukují. Statistika praví, že marihuanový kouř zůstává v plicích  průměrně čtyřnásobek doby oproti kouři tabákovému, což plíce dále zatěžuje.

Tohle je snad i  pravda, i když, jak ukazují četné zkušenosti s drogovým výzkumem z poslední doby, angažovaným protidrogovým vědcům pracujícímu na státním drogovém grantu je dobré nevěřit ani nos mezi očima. Ale přes to všechno, nevede ani to nejtěžší kouření marihuany k pozorovatelnému nárůstu rakovinných onemocnění. Buď to lze vysvětlit tak, že jsme příčinám rakoviny plic tragicky neporozuměli a pozorované rakovinné bujení kuřáků tabáku je důsledkem něčeho úplně jiného. Anebo, a s tím spekulují i autoři této studie, látky obsažené v marihuanovém kouři nějak brání rakovinnému bujení.

 

Zvětšit obrázek
Závažně neškodí Vašim plicím ani kreativitě.

Kupodivu nejspíš platí druhá možnost. Už se nějaký čas ví, že podle všeho THC potlačuje růst minimálně některých nádorů. Jen se o tom moc nemluví, aby to ošklivou marihuanu náhodou neprezentovalo jako lék na rakovinu. Pro případné zájemce, hezké review je například Guzmán 2003 (Nature Reviews 3: 745-755).

Proč vlastně někteří lidé nemají marihuanu rádi? Nějaká zdravotní rizika nepochybně přináší, ale která látka ne? Není známá smrtelná dávka pro člověka, protože ještě nikdo nikdy v přímém důsledku požití nezemřel. Pro kriminální kruhy je zajímavá ve svém důsledku jen a pouze díky tomu, že je zakázaná. Ekonomové včetně těch světových jmen si nad kriminalizací marihuany významně klepou na čelo. Nakonec asi bude mít pravdu JXD, jenž vidí klíčový problém v nesnášenlivosti náboženství. Pro některé horlivé věřící je, zdá se, těžké překousnout, když někdo dosahuje zážitku jinak než modlitbičkou. Od toho se pak odvíjí celá válka proti drogám. Odnášejí to nešikové jako Honza Chromý, přistižený a vlastními pedagogy udaný policii za krabičku méně než velkého množství sušené naděje farmacie třetího tisíciletí.

Pramen: American Thoracic Society International Conference, 23.5.2006

Datum: 08.06.2006 06:15
Tisk článku

Související články:

Obsah THC v různých typech pěstovaného konopí je prakticky stejný     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2018)
Nízká dávka delta-9-tetrahydrokanabinolu obnovuje paměť a proces učení u starých myší     Autor: Marek Lapka (10.05.2017)
K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana     Autor: Josef Pazdera (11.02.2017)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Marihuana nie je neškodná     Autor: Matej Čiernik (07.05.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz