Antidepresivum a mlži  
Antidepresivum Prozac je schopno vážně narušit reprodukci sladkovodních mlžů. Do vody se dostává z moči lidí léčených na duševní deprese.

 

Zvětšit obrázek
Sladkovodní mlž Elliptio complanata ještě žije. Jestli Američany nepřejdou deprese a nepřestaneme polykat fluoxetin, může mlž to mít spočtené. Poněkud depresivní zjištění, nemyslíte?

S odpadními vodami se dostává do přírody ledacos. Například i léky a jejich metabolity, které pacienti vylučují z těla. Stopové koncentrace nejběžněji používaných léků už byly prokázány nejen v řekách, ale i v pobřežních vodách moří. K nejčastějším lékům, kterým znečišťujeme přírodu, patří antidepresiva. Těmi trpí na světě více než 120 milionů lidí. Jde o jednu z nejrozšířenějších chorob vůbec. Léky se zdaleka nedostanou ke všem, kdo by je potřebovali. Přesto užívá antidepresiva denně asi 40 milionů lidí. To je obrovské množství medikamentů.

 

Aktivní složky antidepresiva Prozacu fluoxetin a norfluoxetin byly nalezeny v tělech sladkovodních ryb a stejně tak se v rybách objevuje sertralin a norsertralin, jež jsou základem antidepresiva Zoloft. Látky se vyskytují v mozku, játrech i svalovině ryb. Naštěstí pro rybáře a konzumenty jejich úlovků jsou koncentrace látek ve svalovině zdaleka nejnižší a člověk nedokáže sníst tolik rybího masa, aby dostal do těla dávky, jež by z lékařského hlediska stály za řeč. Otázkou ale zůstává, co dělají antidepresiva s rybami a dalšími vodními živočichy. O tom se vědci dlouho jen dohadovali.

 


 

Zvětšit obrázek
Lastury mlže Elliptio complanata jsou krásné. O důvod navíc, aby přežilo i to ošklivé stvoření, které je obývá.

Na výročním zasedání American Chemical Society referovali američtí vědci z National Institute of Standards and Technology a z North Carolina State University o dlouhodobém účinku nízkých koncentrací fluoxetinu na sladkovodní měkkýše.U člověka zvyšuje tento preparát v mozku hladinu serotoninu a tím potlačuje depresivní stavy. U mlžů ale serotonin řídí rozmnožování a někdy se používá pro umělé řízení reprodukčních funkcí.

 


Prozac je schopen reprodukci mlžů vážně narušit. Samice amerického sladkovodního mlže Elliptio complanata chované ve vodě s nízkou koncentrací fluoxetinu vypouštějí z těla ještě nedovyvinuté larvy, které nejsou v mnoha případech schopny samostatného života. Elliptio complanata přitom nemusí být zdaleka jediný tvor, který přítomností fluoxetinu ve vodě trpí. V současné době je ze tří stovek původních severoamerických sladkovodních mlžů ohroženo vyhubením nebo vyhubeno asi sedmdesát.

 
Pramen: North Carolina State University

Datum: 27.09.2006 21:31
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz