Specializací pohlaví proti neandrtálcům  
Naší zbraní proti zákeřným neandrtálcům docela dobře mohl být trik s rozdělením ekonomických rolí mezi muže, ženy a děti.

 

Zvětšit obrázek
Neandrtálci v době největšího rozkvětu.

Příběh neandrtálců snad nikdy nepřestane přitahovat pozornost. Jeho reálie se vlastně pořád mění. Naši bratranci neandrtálci jsou nejprve vnímáni jako nemocní lidé, pak dlouho jako přitroublé jeskynní opice a pak zase jako vcelku sympatičtí introverti bez fantazie. Vedou se spory o to, jak žili, co všechno dovedli a co naopak nezvládali. A ty úplně největší hádky provázejí jejich odchod ze scény.

 

Zvětšit obrázek
Starší pohled na neandrtálce jako na opičáky.


Neandrtálci postupně osídlili Evropu a západní Asii a to během mrazivého klimatu dlouhých dob ledových, jen pikantně prokládaných meziledovými epizodami. V Evropě jsou první nálezy neadrtálčích kostí staré nějakých 350 000 let. Po dlouhé chladné roky tu provozovali svoji živnost a pak jsou vcelku z ničeho nic pryč. Ze západní Asie před 50 000 lety, z Evropy před nějakými 33 000 tisíci lety. To, že v pár zastrčených koutech a jeskyních Evropy zřejmě přežilo pár okrajových populací neandrtálců, nic nemění na tom, že velmi podezřelou shodou okolností právě v době příchodu našich předků kromaňonců dostali neandrtálci ránu, z níž se už nikdy nevzpamatovali.

 

Odborníci se přou především o to, čím jsme neandrtálce vyřídili. Možností je spousta. Mohli jsme je prostě vytlačit z jejich sídlišť bez nějakého obzvláštního násilí. Taky jsme je mohli s pocitem dobře vykonané práce pozabíjet a případně ještě v euforii z vítězství sníst. Část badatelů z ne zcela jasných pohnutek prosazuje frivolní konečné řešení neandrtálské otázky.V jejich fantaziích neměli naši předci nic jiného na práci, než sexuálně zneužívat neandrtálské ženy, což údajně dokládají některé fosilní nálezy a některé geny v lidském genomu. Jiné studie to ovšem výslovně vyvracejí, takže je to stále ještě otevřená záležitost. Jistým vodítkem může být chování úspěšných kultur vůči kulturám neúspěšným v nedávné historii a je nasnadě, že kolonizátoři a dobyvatelé vedli své výboje spíše mečem, než penisem.

 

Zvětšit obrázek
Zvítězili jsme díky specializaci pohlaví.

Ať už to bylo jakkoliv, je jasné, že kromaňonci přišli a své neadrtálské příbuzné převálcovali. V čem jsme vlastně tehdy byli lepší, pokud to nebyla jen souhra nahodilých okolností? Nová studie Stevena Kuhna a Mary Stiner z americké University of Arizona naznačuje, že by klíčem k našemu úspěchu mohla být ekologická specializace (ošklivým slangem dělba práce) pohlaví.

 


Podle všeho se totiž organizace ekonomických rolí podle pohlaví a věku lidí objevila v naší historii teprve velmi nedávno. Neandrtálci byli především lovci velké zvěře, z níž nárazově získávali velká množství kalorií. Jiným způsobům obživy příliš nevěnovali pozornost a semena trav či oříšky byly zřejmě dost pod jejich úroveň. Očividně nudný jídelníček a zároveň lovecká zranění na kostrách neandrtálců všeho věku a pohlaví dokládají, že i neandrtálky a neandrtálčata aktivně lovily. Jistě našly uplatnění při nahánění kořisti nebo při odřezávání únikových cest.

 

 

Zároveň se ve fosilních nálezech z doby největšího rozkvětu neadrtálců nenašly klíčové artefakty nezbytné pro výrobu odolného oblečení či umělých přístřešků, jako jsou například kostěné jehly. Zdá se, že rozvoj pestrého sběru stravy a používání nástrojů vyžadujících šikovnost u našich předků nastal v okamžiku objevu „ženské role“. Tak se naše populace mohly snáz poprat s nejrůznějším klimatem  od tropů až po polární kruh a lidí mohlo utěšeně přibývat. A rozhodujícím prvkem při střetu kultur jsou kromě technologie právě populační hustoty.

 

 

Zvětšit obrázek
Ale v dnešní době to už není tak ostré.

Velké druhy savců mají občas tak trochu tendenci k ekologické specializaci pohlaví. My jsme to ale dotáhli nejdál a pokud je nějaká vlastnost speciálně lidská, tak je to, feministky prominou, právě tohle. Inteligence, uvědomění si sebe sama, výroba nástrojů, altruismus, náboženství, války, vraždy, zabíjení pro zábavu, to všechno se v určité podobě mezi zvířaty najde.

 

Nápadně odlišní a to i od svých nejbližších příbuzných jsme právě v rozdělení ekonomických rolí mezi lidi různého pohlaví a věku. Zrcadlí se to i v odlišnostech mezi mozky lidských samců a samic. Máme konečně být na co hrdí, zároveň je to ale pochopitelně špatná zpráva pro dnešní bojovníky za rovnoprávnost pohlaví.

 

Pramen: Current Anthropology 47:953-980.

Datum: 08.12.2006 00:47
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz