100% euro bankovek je kontaminováno kokainem  
Zahájený projekt, který má monitorovat užívání drog zjistil, že bankovky kolující v oblasti Dublinu jsou všechny kontaminovány kokainem.

Irsko zahájilo výzkumný projekt, který by měl monitorovat šíření zakázaných drog. Hned první test způsobil v této zemi šok. Jde totiž o katolickou zemi, kde většina společnosti je hluboce věřících. Potrat je zde dosud nelegální a antikoncepce zde byla povolena teprve nedávno. Psát o interupcích nebo drogách zde patří ke společenským tabu. Ledy prolomil až mladý student Jonathan Bones, který se na Dublinské universitě pustil technikou zvanou chromatografická hmotnostní spektrometrie, do prověřování  bankovek. Do pokusu si vzal vzorky bankovek ze 45 bank. Testy na všech prokázaly přítomnost kokainu. Za všechno může bavlna obsažená v bankovkách. Ta v případě kontaktu s uvedenou drogou, ji na sebe ochotně váže, což činí kontakt s drogou snadno prokazatelný.

 

 
5% euro bankovek bylo použito jako rulička pro inhalaci kokainu.

Výsledky testu
Kontaminováno bylo 100% bankovek. 62% bankovek přitom mělo kontaminaci větší než 2 nanogramy na bankovku. 5% jich dokonce vykazovalo kontaminaci 100krát a vícekrát vyšší. Ty nejvyšší kontaminace nelze vysvětlit je pouhým stykem s jinými zamořenými bankovkami. Nejméně pět procent bankovek tedy muselo být použito jako ruličky, kterými se kokain šňupal.

 

 

Největší kontaminace kokainu byla na bankovkách hodnot 20 a 50 Euro. Na bankovkách nižších hodnot bylo kokainu málo, což svědčí o tom, že se kokain na ně dostal jen zašpiněnými prsty nebo při manipulaci v bance.

 

Tyto výsledky jsou podle expertů dostatečně representativní k tomu, aby poskytly obraz o užívání drog v Irsku a aby zodpovědná místa začala činit příslušná opatření.
Zajímavé je srovnání s výsledky nedávno uskutečněné podobné studie v USA. Tam se ukázalo, že mají kontaminovaných kokainem „jen“ 65% bankovek.

 

Stoprocentní kontaminace bankovek v Irsku posouvá Evropu do nelichotivého prvenství (alespoň co se Irskatýče). 
Nejde přitom jen o kokain, protože některé z bankovek na sobě měly také heroin (4%).
Kdo ví, jak by dopadl obdobný test u nás. Možná už jsme také Američany dohnali a předstihli. A jen naše vrozená skromnost nám to nedovolí si to přiznat.

 

Pramen: DAIRU (Drugs and Alcohol and Information Research Unit)
Dublinská universita DCU
ScienceDaily

 

Datum: 22.01.2007 03:22
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz