Ultrafialové pavoučí námluvy  
Berete si na rande zrcátko? A co baterku? Asijský pavouk Cosmophasis umbratica si bere obojí. Má to ale trošku pomotané. Zrcátky jsou vybaveni kluci a baterku nosí holky. Ale co se dá dělat. Bez baterky a zrcátka se žádné randění nekoná.

 

Samička Cosmophasis umbratica

Rande pavouků Cosmophasis umbratica z čeledi Salticidae čili skákavkovití provázejí složité taneční figury. Samec mává končetinami a kroutí zadečkem. Přitom vystavuje na odiv zvláštní stříbřité skvrny na hlavě a těle. Samička tato „zrcátka“ postrádá. Pyšní se ale na rozdíl od samečka svítícími makadly – malými „nožkami“ umístěnými poblíž úst. Ultrafialová složka slunečního záření dodává samiččiným makadlům zeleně fluoreskující zbarvení.

Li pojal podezření, že pavouci komunikují při námluvách i ultrafialovým světlem. Podezření se potvrdilo při pokusech, kdy Li zavíral pavouky do průhledných krabic, které odfiltrují ultrafialové záření. Pavouci se viděli, ale přesto jeden na druhého nereagovali. Vyznání lásky v ultrafialovém světle jim citelně chybělo.

 

Zvětšit obrázek
Singapurský biolog Daiqin Li zvaný kolegy Spiderman


Využití ultrafialového světla k vzájemné komunikaci mezi živočichy není novinkou. Ultrafialovými „baterkami“ jsou vybaveni například mořští korýši strašci. Také „zrcátka“ pro odrážení ultrafialového světla není novinkou. Na pírcích na temeni hlavy a na hrdle je nosí australští papoušci andulky vlnkované. Pavouk Cosmophasis umbratica ale zvládl obojí. Samičky si svítí ultrafialovým světlem a samečci jim signál vracejí jako „prasátka“ vzniklá odrazem od „zrcátek“ na hlavě a těle. Podobně jako ostatní skákavou má i Cosmophasis umbratica vynikající zrak. Na hlavě mají hned osm očí a ty vysoce jsou citlivé právě na světlo s vlnovou délkou odpovídající ultrafialovému záření.


Ultrafialové námluvy pavouků Cosmophasis umbratica popsal v časopise Nature tým vedený Daiqinem Liem z Národní university v Singapuru, jenž si vášnivým zájmem o všechny pavouky vysloužil od kolegů přezdívku Spiderman.

 

Pramen: Nature

 

 

Datum: 28.01.2007 00:22
Tisk článku

Související články:

Pavouci kolektivisté     Autor: Jaroslav Petr (08.09.2007)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz