Mandarinkové rajče  
Tangerine, neboli „mandarinka“, tak nazvali rostlinní šlechtitelé svůj nový objev. Jde o rostlinu, která ve svých plodech má zvláštní formu lykopenu. Jde o přirozený antioxidant, který se snadněji vstřebává a navozuje tak v našem těle jeho žádoucí vyšší hladinu.

 

Zvětšit obrázek
Z planého rajčete Lycopersicon pennellii vědci získali „sladký“ gen a přenesli jej dokulturních rajčat Lycopersicon esculentum.

Rajčata jsou v poslední době evegreenem rostlinných genetiků. Na Hebrejské universitě u nich našli „sladké místo“. Tím je myšlen gen, který se do kulturních rajčat podařilo vpašovat  ze zelených, nechutných, planých rajčat dovezených z jejich dřívější domoviny - Peruánských And. Díky  doktoru Dani Zamirovi z Jeruzalému a jeho sladkému genu, si dnes můžeme pochutnávat na kečupu, který není třeba doslazovat cukrem ani umělými sladidly.

 

Zvětšit obrázek
Steven J. Schwartz

 

Díky spolupráci americko-kanadské spolupráci zase máme GM rajče se sůl transportujícím proteinem. To se zase vypořádává s problémem, kterým je každoroční přírůstek zasolené půdy. Každým rokem tato plocha roste o  100 000 km čtverečních. GM rajče dokonce snese zalévat vodou, která je ve srovnání s běžnou vodou, padesátkrát slanější. Není třeba zdůrazňovat, jaký význam to má pro země, které musí vodu získávat odsolováním vody mořské.

 

 

Novým hitem genetiků je rajče zdravější. Profesor Steven J. Schwartz se svými kolegy z Ohio State University si všimli, že sytě zabarvené ovoce a zelenina se nám více líbí, a že jsou také bohatší na lykopen, ale že to všechno nemusí být ještě to pravé ořechové..

 

Lykopen je nenasycený karotenoid s otevřeným řetězcem, který dodává rajčatům (ale i jiným plodům) červenou barvu. Nejvyšší množství lykopenu u rajčat je obsaženo ve vnější slupce a čerstvé rajče průměrné velkosti ho obsahuje asi 3 mg. Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. V rámci jedné studie se zjistilo, že u mužů, kteří konzumují deset nebo více jídel bohatých na lykopen, se snižuje riziko rakoviny prostaty o 45%. Stravě bohaté na lykopen se také přičítá snížení rizika onemocnění rakovinou slinivky a děložního čípku. Jedna evropská studie prokázala účinek stravy bohaté na lykopen na výskyt infarktů myokardu (srdečního svalu) - redukci o 48% v porovnání se stravou s nízkým obsahem tohoto antioxidantu.

 

Nejbohatším zdrojem lykopenu je rajčatová šťáva (obsahuje ho více než syrová rajčata), dále se lykopen nachází v melounech a guavě.
Využití blahodárných účinků karotenoidů má ale jeden háček. Ne každý z lykopenů je pro nás z biologického hlediska dobře využitelný. 

 

 

Zvětšit obrázek
Na sytě červeňoučká rajčata zapomeňte. Jsou tu zdravější tangerine. Mají barvu mandarinky. (Kredit: W. Atlee Burpee & Co.)

Tak například červená rajčata mají lykopenu hodně, ale jde ale o takzvanou formu trans isomeru. Tento isomer se svými chemickými vlastnostmi liší od cis isomeru. Živočišná těla snadněji vstřebávají cis formu. Aby svoji teorii o zdravějším rajčeti, podpořenou poznatky na zvířatech, dotáhli výzkumníci do konce, provedli pokus na dobrovolnících. Podávali jim šťávu z různých odrůd rajčat, která byla různě bohatá na karotenoidy a jejich isomerové formy.  Vyšlechtěné rajče nezklamalo. Rajčatová šťáva a produkty vyrobené z rajčete, které se vyznačuje vyšším zastoupením cis formy lykopenu, jsou z pohledu jeho vstřebávání do krve a tím i zásad zdravé výživy, pro nás vhodnější.

 

Není pochyb o tom, že zdravější rajčata se brzo objeví na trhu. Zcela jistě budou také výrazně dražší. Než ale budete hlouběji šahat do portmonky, je dobré vědět, že tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného (využitelného) lykopenu než rajčata syrová. A protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej. 

 

Pramen: American Chemical Society.

 

 


 

Komentář osla: Jen aby při distribuci zdravějších rajčat nedošlo k omylu jako v  bance semen při University of California v Davisu. Tam šlo také o rajčata. V roce  2004 se náhodou přišlo na to, že banka semen se celých sedm let dopouštěla přehmatu. Místo jedněch semen distribuovala pěstitelům jiná semena rajčat. I když, po pravdě řečeno, všichni byli spokojeni. Pěstitelé i kečupoví gurmáni. Dokonce i my v Evropě jsme si celou dobu pochutnávali na lepším kečupu, aniž bychom tušili, že jde o produkt vyrobený z GMO rajčat...


 

Datum: 07.02.2007 13:33
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz