Chcete mít lepší paměť?  
Voňte k růžím!

 

 

Zvětšit obrázek
Vdechování vůně z růží nám zlepší paměť.


Lidé, kteří se toho chtějí hodně naučit, by měli vzít v patrnost nový poznatek ze severoněmeckého hanzovního města. Vědci tam na dobrovolnících zjistili, že když se použijí vůně, uchovají se v mozku podněty déle.

 


Pokusy probíhaly tak, že osoby zařazené do pokusu nechaly ve dne při učení a později v noci při spánku, čichat vůni z růží. Poznatky z těchto pokusů nyní uveřejnil časopis Science. V publikaci se praví, že vzpomínky se během spánku upevňují a že vůně (a možná i další podněty), mohou proces našeho zapamatování si posilovat.

 


Vedoucím týmu, který to tvrdí, je Jan Born z University of Lubeck. Objev učinili při pokusech na 74 dobrovolnících, které nechali hrát hry, při nichž je potřeba se koncentrovat. Zatímco se hráči soustředili na hru, některým z nich vědci podstrojovali voňavkou. Poté hráči spali v MRI tunelu, kde jim prováděli funkční magnetickou rezonanci. To znamená, že jim v určitých intervalech a fázích jejich spánku sledovali mozkovou aktivitu.

 

Další den po provedených testech byly pokusné osoby podrobeny testům znovu a vědci posuzovali, co se hráčům uchovalo v paměti. Vyšlo najevo, že po „noci s růžemi“ si hráči zapamatovali 97,2% párů hracích karet (z těch co se naučili předtím než usnuli). 

Zvětšit obrázek
V noci to má smysl jen ve fázi pomalých vln. Jakmile jsme už ve fázi REM, je aplikace vůně zbytečným vyhazováním peněz.

Zatímco v pokusech, při kterých vůni hráči nevdechovali, si zapamatovali jen 86% hracích karet. Kromě povzbudivého účinku růží na paměť tento pokus také poskytl definitivní odpověď na otázku, jestli se při spánku učíme nebo ne. Odpověď je kladná.

Zvětšit obrázek
Zatím víme, že vůně růží aktivuje jednu specifickou oblast v mozku. Jejím drážděním si možná v budoucnu budeme zlepšovat naše schopnosti. Dost možná, že k tomu ani růže nebudou potřeba...

Ostatně, že se ve spánku vjemy upevňují, potvrzují i pokusy na zvířatech. Potkani si například ve spánku trénují prolézačku bludištěm a zpěvní ptáci si zase „procvičují“ svoje hity.

 

Bornův tým v pokusech pokračoval a zjistil, že vdechování vůně ve spánku mělo vliv jen ve fázi pomalých vln (slow-wave sleep), kdy jsou oči v klidu. Žádný efekt vůně ale nepozorovali, pokud jí aplikovali ve fázi spánku rychlých pohybů očí, tato fáze je označována také jako REM fáze.

Když se nad tím vším zamyslíme, tak Bornův tým vlastně vědecky dokázal, že naše úsloví o procházce růžovou zahradou, má něco do sebe. V době květu nám to v takovém prostředí více myslí a tak i řešení problémů je snadnější.

 

Pramen: University of Lubeck

 


 

Komentář osla:
Přinést vyvolené kytici růží, aby zapomněla na náš prohřešek, je kontraproduktivní. Jiné květy by nám v tomto případě měly být více k užitku. 

 

Datum: 11.03.2007 03:18
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz