Jak se dělá pavučina  
Pavouci vylučují bílkovinu pavučiny v rozpustném stavu a pak ji mění na vlákno podivuhodných vlastností. Tajemství spřádání pavučiny odhalili němečtí vědci.

 

 

Pavouk křižák

Pevnější než ocel, pružnější než guma, odolnější než kevlar. To jsou přívlastky obyčejné pavučiny. Samozřejmě, že by se nám takový materiál hodil, a tak se výzkumu pavouků a jejich pavučin věnuje velká pozornost. Tým vědců z mnichovské techniky vedený Thomasem Scheibelem publikoval v Angewandte Chemie zajímavé podrobnosti o tom, jak přechází bílkovina pavučiny z rozpustné fáze do pevného vlákna. Zjednodušeně řečeno – jak pavouk pavučinu ze suroviny vlastně snová.

 

Zvětšit obrázek
Thomas Scheibel

 


Vlákna bílkoviny jsou tvořena dvěma odlišnými bílkovinami. Scheibelův tým získal pomocí genového inženýrství jeden z těchto proteinů od pavouka křižáka. Při jeho čištění vědce zaskočil fakt, že protein se vyskytoval ve dvou frakcích. Jednu tvořily dimery – tedy dvojice bílkovinných molekul. Další obsahovala oligomery – tedy „kousky“ složené z více molekul. Právě oligomerace – řetězení většího počtu molekul – je základem vzniku vlákna.

 


 

 

Pavučina vytvořená v mnichovské laboratoři

Ve snovací žláze skladuje pavouk vysoce koncentrovaný roztok příslušného proteinu spolu s vysokou koncentrací chloridu sodného. Ten brání oligomerizaci proteinu. „Odsolením“ – odstraněním iontů chloridu sodného ze žlázy - je navozena oligomerizace a začne se tvořit vlákno. Svou roli hraje i kyselost prostředí. Ve snovací žláze je poměrně vysoké pH (je tam zásadité prostředí), ale v samotné snovací bradavce je prostředí mírně kyselé. Za alkalické reakce nedochází k oligomerizaci. Jakmile pH klesne, začnou se objevovat oligomery. V alkalickém prostředí jsou zbaveny protonů tyrosinové zbytky v proteinech a to dává celé molekule mírně záporný náboj. S takovým nábojem je oslabena interakce mezi hydrofobními částmi proteinové molekuly, jež je nezbytná pro oligomerizaci.


 
Pramen
: Angewandte Chemie

Datum: 06.04.2007 09:17
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz