Psychoaktivní látky pro zdraví  
Lidé většinou používají látky měnící vědomí k relaxaci a lovu zajímavých zážitků. Tu a tam se najde nějaký zapšklý odpůrce čehokoliv příjemného, který si nedokáže představit, že by na světě mohlo být i veselo. Není jich zase tak mnoho, bývají ale hlasití a tak se psychoaktivní látky intenzivně studují v medicínských výzkumných centrech. Takový výzkum se většinou snaží dokázat, jak je užívání jednotlivých psychoaktivních látek nebezpečné a že by si na ně všichni měli dávat pozor.

 


 

Zvětšit obrázek
Pěstitelé myslí na stáří..

Poslední dobou se ale s pěknou ironií objevují pozoruhodné studie, které u proklínaných psychoaktivních substancí nacházejí mnohá pozitiva. Je to hezký příklad toho, jak je svět složitý a že jednoduchá líbivá řešení nefungují.

 


Již delší dobu se tuší, že vysoce návykový a nebezpečný nikotin mimo jiné významně podporuje paměť a schopnost učení. Až doposud však nebylo vůbec jasné, jak to nikotin dělá. Tým neurologů z amsterdamské de Vrije University vedený Huibertem Mansvelderem zkoumal chování neuronů v plátcích myšího mozku, především v oblasti prefrontálního kortexu, kde sídlí paměť a schopnost učení, v prostředí s nikotinem a bez nikotinu.

 


Ukázalo se, že nikotin podporuje činnost této oblasti mozku aktivací receptorů pro mozkový mediátor acetylcholin. Výsledkem je zesílení signalizace mezi neurony. Od této chvíle je možné uvažovat o vývoji látek na bázi nikotinu, které by měly být účinné například proti Alzheimerovi nebo schizofrenii.


 

Zhruba ve stejnou dobu uveřejňuje výsledky svého výzkumu tým z Duke University Medical Center vedený Burtonem L. Scottem. Jejich závěry potvrzují dřívější pozorování zajímavého vztahu mezi kouřením a pitím velkého množství na jedné straně a Parkinsonem na straně druhé. Badatelé systematickým výzkumem 356 pacientů s Parkinsonem a 317 jejich rodinných příslušníků potvrdili, že v rodinách, jejichž některý příslušník onemocněl Parkinsonem, mají lidé nadšeně užívající nikotin a kofein daleko nižší pravděpodobnost rozvoje Parkinsona.

 

 

Zvětšit obrázek
Šimpanzům neurodegenerativní nemoci příliš nehrozí, ale prevence je prevence..


Biologický mechanismus této ochrany zatím zůstává nejasný. Je možné, že psychoaktivní látky příznivě upravují poměry v mozku a že se to významně projeví obzvláště v rodinách s genetickou dispozicí k Parkinsonovi. Jak už se stalo nelichotivým zvykem, badatelé varují veřejnost před preventivním používáním tabáku a kávy. Jenže podle všeho má mnohý z nás víceméně na výběr mezi zanesenými plícemi a oběhovými poruchami na jedné straně a stářím rozežíraným neurodegenerativní demencí na straně druhé. Záleží na nátuře, co komu vyhovuje víc.

 


Medicínské přínosy marihuany už byly komentovány tolikrát, že nové objevy v této oblasti už nepůsobí jako zajímavosti, ale spíš jako další poněkud nudné potvrzení jasného trendu. Přesto snad stojí za zmínku nová studie výzkumníků z Harvard University, jimž se podařilo doložit nezpochybnitelné protirakovinné účinky nikoliv jen tak nějakého syntetického kanabinoidu, ale přímo ostré složky marihuany, nekompromisně psychoaktivního THC, delta-tetrahydrocannabinolu.

 


Laboratorní experimenty i studie na živých laboratorních myškách ukázaly, že THC potlačuje růst a migraci buněčných linií plicních nádorů, které nesou receptor pro epidermální růstový faktor (epidermal growth factor receptor EGFR).Takové buněčné linie jsou obvykle vysoce agresivní a odolné vůči chemoterapii. Bývají to poslední, co se dotyčnému pacientovi objeví v těle. Stručně řečeno, kouření marihuany efektivně potlačuje rakovinu plic.

 

Zvětšit obrázek
Mládež je všude stejná.


A nejen tu. Mezi odborníky sílí podezření, že pokud existuje něco jako zázračný lék na více druhů rakoviny, mohl by to docela dobře být THC. Britští vědci například nedávno dokončili pilotní testy využití THC jako prostředku proti ošklivému mozkovému nádoru glioblastomu.
Šílení aktivističtí doktoři Římsové budou nejspíš dál kázat proti veškerým psychoaktivním substancím a publikované výsledky odmítnou jako podvrh drogových kartelů. Pro nás ostatní nové poznatky ukazují, že i ty nejopovrhovanější substance mohou být za určitých okolností velmi prospěšné.

 

Prameny:
Neuron 54: 73-87.
Archives of Neurology 64: 576-580.
American Association for Cancer Research

 

 

 

.

Datum: 25.04.2007 03:04
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz