Německo povolilo pěstování GM brambor  
Nejvyšší autorita pro bezpečnost potravin v Německu (Spolkový úřad pro bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele -BVL), povolila společnosti BASF Plant Science pěstovat geneticky modifikované brambory.

 

Brambory se budou pěstovat na deseti stanovištích, která se nalézají v Meklenbursku-Předním Pomořansku, Dolním Sasku, v Sasku-Anhaltsku, Sasku, Porýní-Falci a v Bavorsku. Velikost určených ploch se pohybuje mezi 3,7 až 45 hektary. Firma BASF získala povolení pro období let 2007 až 2011 na výsadbu maximálně 45 000 hlíz jedné linie, na jednom stanovišti za rok.

 

Specialisté z BVL dospěli k názoru, že pokusné pěstování GM brambor nemá škodlivý vliv na lidi, na zvířata ani na životní prostředí, ovšem za předpokladu, že budou pečlivě dodržována všechna bezpečnostní opatření.
K zabránění šíření geneticky modifikovaných brambor je stanoveno, aby provozovatelé dodržovali desetimetrovou vzdálenost mezi zemědělskými plochami s porosty konvenčních brambor a pokusnými plochami. Před sklizní hlíz je nutné nadzemní část GM rostlin chemicky nebo mechanicky zničit Po sklizni je nutné plochy ještě jednou důkladně prohledat, aby byly sesbírány všechny hlízy GM brambor. I v následujícím roce je nutné tyto plochy ještě jednou pečlivě prohledat a vysbírat všechny GM brambory. Pokud by během této následné kontroly byly nějaké GM hlízy dohledány, dochází k prodloužení následné kontroly ještě o jeden rok.

 

Na pokusných plochách by mělo být zkoumáno 677 linií brambor s různě geneticky pozměněnými vlastnostmi. U některých linií byla pozměněna struktura škrobu v hlízách - u některých je škrob převážně složen z amylázy, u jiných převážně z amylopektinu. Další linie brambor by měly být odolnější proti původcům hniloby hlíz a nadzemních částí. Sklizené brambory budou analyzovány nebo mohou být použity jako sadbový materiál pro další sezonu.

 

Povolení předcházelo posouzení stanovisek veřejnosti. Celkem bylo prozkoumáno a zhodnoceno po stránce odborné i právní přibližně 2 400 námitek. Při konečném rozhodování BVL byla zohledněna stanoviska, která zaujal Spolkový ústav hodnocení rizik, Spolkový úřad ochrany přírody a Ústav Roberta Kocha. Zahrnuta byla i dobrozdání nezávislých vědeckých a expertních grémií, Ústřední komise pro biologickou bezpečnost a Spolkového ústavu zemědělství a lesnictví. Spolkové země, kterých se výsadba gm brambor týká, vyslovily s jejich pěstováním souhlas. 

 

Pramen: http://www.animal-health-online.de/

Datum: 14.05.2007 09:27
Tisk článku

Související články:

Nechtěný efekt ekologického zemědělství     Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Svítící rostliny druhé generace     Autor: Josef Pazdera (05.10.2021)
Budeme nosit oblečení ze svalových vláken?     Autor: Josef Pazdera (01.09.2021)
Kdo mnoho neví, musí hodně věřit     Autor: Miloslav Pouzar (20.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz