Nemo se najde sám  
Malý klaun očkatý jménem Nemo by se ve skutečnosti nemusel hledat. Naopak, podle nové studie založené na značení radioaktivním baryem, by Nemo dost možná sám trefil zpátky k tátovi.

 

 

Zvětšit obrázek
Přehnaně starostlivý klaun očkatý Marlin a jeho šílená průvodkyně Dory.

Skoro každý zná vcelku povedený animovaný příběh Finding Nemo od Pixar Animation Studios. Vtrhnul do kin v roce 2003 a vzbudil tam pozornost tehdy špičkovou počítačovou animací a postavičkami z mořského světa. Jacques-Yves Cousteau to sice není, ale korálové rybky, karety, pelikán a žraloci v dojemném dramatu působí dostatečně pozoruhodně.

 

 


 

Zvětšit obrázek
Klaun očkatý v reálném světě.

Jde o to, že Nema, synka klauna očkatého (Amphiprion ocellaris) unese z domovského korálového útesu amatérsky se potápějící zubař. Nešťastný otec se vzápětí vydává na zoufalou výpravu na mýtické místo Sherman 42 Wallaby Sydney, aby si neposlušného potomka odvedl domů a zachránil ho tak před zubařovou neteří, nebezpečným spratkem Darlou. Finding Nemo je i přes podivné herce rodinným filmem, takže dobrý konec všechno spraví.

 


Realita obvykle bývá šťastná méně, než hollywoodské happyendy. V případě hledání Nema to ale kupodivu neplatí. Glenn R. Almany z australské James Cook University se svými kolegy nedávno zjistil, že si Nemův táta Marlin mohl ušetřit nervy a zůstat doma. Pokud by v tomto ohledu studio Pixar zachovalo realitu, tak měl Nemo ve skutečnosti slušnou šanci, že trefí domů sám.

 

Zvětšit obrázek
Velmi příbuzný a podobný klaun zdobený.


Badatelé testovali novou metodu značení rybího plůdku a použili k tomu dva druhy korálových rybek, klipky tuláky (Chaetodon vagabundus) a klauny zdobené (Amphiprion percula), kteří jsou skoro úplně stejní, jako klauni očkatí. Značené rybky pocházely z útesů kolem malého ostrůvku Kimba, ležícího ve stejnojmenné zátoce na pobřeží Papui – Nové Guiney.


 

 

Zvětšit obrázek
Klipka tulák.

Vybrané druhy se liší způsobem rozmnožování. Klipky při páření volně vypouštějí jikry a mlíčí. K oplození jiker dochází v širém moři. Tam se i vylíhnou larvy, které se pak celý měsíc šibalsky prohánějí po moři a až potom si najdou útes, kde se usídlí. Klauni naproti tomu své jikry nalepují na útes, kde se po týdnu líhnou larvy. Ty si na volném moři plavou jen asi 10-14 dní. Pak si najdou svoji sasanku a usadí se. Kolem korálových útesů bývají mořské proudy, které malé rybí larvičky obou roznášejí po širokém okolí. Jak se ale zdá, i přesto dokáže zhruba 60 procent mladých rybek po dokončení embryonálního vývoje trefit zpátky na domovský korálový útes.

 


Rybky byly značeny vpíchnutím atomů neškodných izotopů barya, v přírodě velmi vzácných, ale zároveň stabilních, do samic obou druhů plných jiker. Baryum projde do vyvíjejících se embryí a zabuduje se jim do titěrných sluchových kamínků, čili otolitů jako trvalá nesmazatelná značka. Vědci se dva měsíce po vpíchnutí barya vrátili na útes Kimby, prohlédli všechny nově příchozí mladé rybky a pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem ICP-MS (laser ablation inductively coupled plasma mass spektrometry) zjišťovali, zda jde o značená mláďata z Kimby.

 

 

Zvětšit obrázek
Žralok Bruce, stoupenec hnutí Ryba je kámoš, ne žrádlo. Přírodě se ale nedá poručit.


Test nové metody značení ryb dopadl úspěšně, šlo to stejně dobře, jako předtím v laboratoři. Zároveň to bylo vůbec poprvé, co někdo značil larvy mořských ryb, které tráví mládí na volném moři a co někdo srovnával druhy s různým rozmnožováním. Izotopy barya se určitě bude značit i v budoucnu. Mohou poskytnout odpovědi na spoustu zajímavých otázek ze života rozmanitých druhů ryb. Nemův táta Marlin podle všeho mohl zůstat doma, ale to by pak asi nebylo tak napínavé.

 


Pramen: Science 316: 742 - 744.

 

 

 

 

 

 

 


 

Datum: 16.05.2007 00:55
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz