Homosexuální ženy se lépe orientují  
Pohlavní orientace a prostorová orientace spolu souvisejí úžeji, než by se mohlo zdát.

 

 

Zvětšit obrázek
Ženy se v důsledku horšího orientačního smyslu snáze ztrácejí. Díky lepším verbálním schopnostem však mají menší potíže s doptáním na cestu.

Britští vědci z university ve Warwicku prověřovali fakt, zda muži podávají lepší výkony při orientaci v prostoru a ženy naopak vynikají ve verbálních dovednostech.

 

 

Celkem nasbírali data o téměř 200 tisících lidí ve věku od 20 do 65 let. V souboru mírně převažovali muži nad ženami. V potaz nebylo bráno jen pohlaví, ale i sexuální orientace.

 

 

 

Výsledný žebříček


Pokud jde o prostorovou orientaci, vedou si nejlépe heterosexuální muži.
Po nich následují bisexuální muži a po nich muži homosexuální.
Teprve pak přicházejí na řadu ženy. Nejprve homosexuální, pak bisexuální a nakonec heterosexuální.

 

 

Pokud jde o verbální schopnosti, je pořadí přesně opačné. Jak vidět, sexuální orientace není něčí libovůle, ale stav mozku, který se promítá i do jiných nervových aktivit, než je volba partnera.

 

Někteří výrobci šachových figurek vycházejí ženám – především těm heterosexuálním – vstříc a starají se, aby se na šachovnici neztratily. Tyto sady figurek jsou populární i mezi homosexuálními mužskými velmistry.

 

Zajímavý je vliv věku. S postupujícím stářím získávají mozky charakteristiky mozku heterosexuálních žen. Nejrychleji se tento „přesmyk“ projevuje u heterosexuálních mužů. S trochou nadsázky můžeme říct, že na stará kolena se muži už tak dobře neorientují podle mapy, ale zase dovedou svou nemohoucnost lépe okecat.

 

 

Pramen: Archives of Sexual Behaviour








Datum: 24.05.2007 14:08
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz