Pochyby o klimatických kořenech darfurské krize  
Zpráva Organizace spojených národů konstatuje, že „k základním příčinám darfurského konfliktu patří změny klimatu, degradace půdy a následné soupeření o tenčící se přírodní zdroje“.

 

 

Zvětšit obrázek
Ban Ki-moon, generální tajemník OSN: „Hlavním viníkem krize jsou klimatické změny“.

Nezávislí odborníci ale zprávu vypracovanou odborníky z UN Environmental Programme nazvanou „Sudan Post-Conflict Environmental Assessment“ kritizují. Nikdo z nich podíl výše uvedených faktorů nepopírá. Jejich význam však považují zprávou OSN za vysoce přeceněný.

 

 

Zvětšit obrázek
Dr. Martha Saavedra, Centrum pro Africká studia na UC Berkeley: „Vliv Devastace životního prostředí na tuto krizi je přeceňován“.


„Je to pečlivě a profesionálně odvedená práce,“ řekla o zprávě zvící 358 stran Martha Saavedraová z Centra pro africké studie při University of California v Berkeley. Přesto má závažné výhrady k váze, jakou zpráva přičítá devastaci životního prostředí.

 


Klimatickým změnám v roli klíčových příčin darfurské krize se mezitím dostalo široké publicity. Generální tajemník OSN Ban Ki-moon vyzdvihl klimatické změny jako hlavní příčinu darfurské krize v rozhovoru pro americký list Washington Post a z něj převzaly tento náhled na věc i další sdělovací prostředky.

 

 

 

 

„O Darfuru se hovoří v pohodlné zkratce jako o etnickém konfliktu, v kterém stojí arabské milice proti černým povstalcům a farmářům. Podívejme se však na hlubší na kořeny a odhalíme mnohem složitější dění.

Zvětšit obrázek
Eric Reeves , Smith College: „O soupeření o přírodní zdroje zde vůbec nejde“.

Navzdory různým sociálním a politickým příčinám začal konflikt v Darfuru jako ekologická krize, jež vznikla přinejmenším zčásti v důsledku klimatických změn,“ říká Ban Ki-moon v rozhovoru pro Washington Post.

 


Jeden z předních světových expertů na oblast Darfuru Alex de Waal ale varuje před vyzdvihováním ekologických příčin krize. I to může vést k čistě jednostrannému a nesprávnému hodnocení.

 

 

„Obyvatelé Darfuru se dokázali po staletí přizpůsobovat změnám v životním prostředí,“ říká de Waal v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature. „Během posledních třiceti let se tyto změny odehrávaly v rychlejším tempu a ve větším měřítku. Přesto nelze vyčerpání přírodních zdrojů a změnu ve způsobu obživy považovat za rozhodující příčinu ozbrojeného konfliktu.“
Za hlavního viníka darfurské krize považuje de Waal Národní islámskou frontu, která se dostala k moci ozbrojeným pučem v roce 1989.

 

„Národní islámská fronta tíhla k rozšíření svého politického vlivu etnickými čistkami a využívala jako základní taktiky otevřeného teroru. O soupeření o přírodní zdroje v tomto konfliktu vůbec nešlo,“ tvrdí analytik Eric Reeves, který se zabývá problematikou Súdánu na massachusettské Smith College.

„Tyto aspekty sice ze zprávy OSN zcela nezmizely, ale jsou odsunuty do pozadí,“ konstatuje Martha Saavedraová.

 

Zvětšit obrázek
Alex de Waal, expert na oblast Darfur: „Hlavním viníkem je Národní islámská fronta. Jde o uplatnění politického vlivu etnickými čistkami“.

„Darfurský konflikt by vypukl bez ohledu na to, jaké změny postihly tamější životní prostředí,“ tvrdí Eric Reeves. „Změny v životním prostředí nemohou sloužit jako alibi mezinárodnímu společenství, které nedokázalo zabránit genocidě. Není to tak, že by nejdřív zavládlo sucho a pak vypukla nekontrolovaná genocida. Takový náhled neodpovídá realitě Darfuru.“

 

 

 

 





 

Datum: 13.07.2007 11:29
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz