Ostrov Cousinee vstal z mrtvých  
Zdevastovanou přírodu malého ostrůvku v Seychelském souostroví se podařilo obnovit během patnácti let.

 

 

Zvětšit obrázek
Přírodu malého seychelského ostrůvku se podařilo obnovit během 15 let.

Před padesáti lety byl na seychelský ostrůvek Cousine smutný pohled. Dovezená zdivočelá prasata zničila jeho flóru. Místo té zaplavily ostrov zavlečené cizí rostliny. Vědci a ochránci přírody zlomili nad Cousine hůl. Jen ekolog Michael Samways z university  v jihoafrickém, Stellenboschi se nevzdal a pustil se do jeho záchrany. 

 

 

Samwaysova přednáška o výsledcích záchranného projektu, jež zazněla na nedávném mezinárodním kongresu „Krize biodiverzity tropických ostrovů“ konaném v Bruneji, je označována za „zprávu o uzdravení ráje“.

 

 


K záchraně ostrovní přírody přispělo hned několik okolností. Ostrůvek Cousine je v soukromém vlastnictví a movitý majitel neváhal do obnovy investovat. Na tuto výspu v moři nebyli naštěstí zavlečeni potkani. Ostrov nemá přístav, a tak sem zavítá jen málo lodí, s nimiž tito hlodavci cestují jako černí pasažéři. Potkani si rádi pochutnávají na ptačích vejcích a dokážou některé druhy ostrovních opeřenců zcela vyhubit.
Přesto byla fauna ostrova těžce postižena. Zmizel seychelský druh drozda šámy a rákosníka. Kdysi hojný druh rybáka balancoval na pokraji vyhubení.

 

 

Obnova přírody na ostrůvku Cousine začala krveprolitím. Vědci hubili bez milosti zavlečené druhy zvířat. Kromě prasat padly za oběť tažení proti zvířecím vetřelcům i zdivočelé kočky a slepice. Teprve pak vědci dovezli na Cousine vyhubené druhy z jiných seychelských ostrovů. Čtyři drozdi šáma se stali základem populace, která dnes čítá čtyřicet kusů. Počet rákosníků stoupl na dvě stovky. Zřejmě nejdůležitější byl rozkvět kolonie místních rybáků. Těch tu dnes hnízdí asi 90 000 párů a jejich trus je zdrojem živin, jež chyběly původním druhům rostlin. S rybáky se začíná obnovovat i původní flóra.

 

Zvětšit obrázek
Místní druh rybáka pomohl svým návratem obnově místní flóry.

Úspěch záchranné akce v sobě nese paradoxně i hrozbu. Ostrůvek se stal zajímavým pro pytláky, kteří sem teď stále častěji přijíždějí loupit vzácné druhy. Navíc mohou na svých lodích zavléct na ostrůvek potkany.

 

Finance na obnovu přírody získává vlastník ostrova pronájmem několika luxusních vil. Vozí na ně z celého světa boháče ochotné zaplatit za jeden nocleh více než 400 euro. Za tuto cenu nabízí jedinečné zážitky. Místní fauna se nebojí člověka a zvířata je možné pozorovat z bezprostřední blízkosti. Je tu k vidění řada jedinečných tvorů, kteří se nikde jinde nevyskytují. K těm patří například obří seychelská stonožka či pavoukům podobní krabovci.

 

 

 obnova korálů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 











Zatím vázne obnova korálového útesu u ostrova Cousinee.

 

Pramen: Science

Datum: 16.07.2007 14:42
Tisk článku

Související články:

Popílková odkaliště     Autor: Redakce (15.07.2013)
Stavy tresek u Nového Skotska jsou na 4%     Autor: Jaroslav Petr (28.03.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz