Sexuální touhu lze u žen zvýšit náplastí  
Ženám s poruchou sníženého libida a malou sexuální představivostí, může problém vyřešit náplast s testosteronem.

 

 

Pokusy jiného týmu prokázaly, že když muži přijdou o svůj testosteron, přijdou o pocit uspokojení a ještě k tomu hloupnou. U žen hloupnutí nebylo potvrzeno, ale jinak jsou dopady nedostatku testosteronu hodně podobné.


Případy, kdy ženám přestanou správně fungovat vaječníky, nebo jsou li jim z nějakých důvodů odstraněny, stále přibývá. Zákroky jako jsou ozařování, nebo ovarektomie ale mají vedlejší účinky, které souvisí s hormonálními změnami. Vaječníky jsou totiž také producenty testosteronu. A testosteron u žen, ač se to málo ví, má dlouhé prsty, které uplatňuje i v sexu. Když si například žena přičichne ke sklenici, v níž je tričko nasáklé mužským potem, stoupne jí hladina testosteronu v krvi.

 

 

Účinek tohoto hormonu v sexuální touze žen, prokázaly i další pokusy. Je nasnadě, že když žena přijde o své vaječníky, nebo když jí nefungují tak, jak by měly, odrazí se to v jejích prožitcích a zájmu o sex. Učeně se takové poruše říká HSDD (hypoactive sexual desire disorder). Jde o přetrvávající nedostatečnost sexuální představivosti, neschopnosti adekvátně odpovídat na podněty a snížení, nebo úplná ztráta sexuální touhy. Není třeba dodávat, že takový stav je doprovázen i psychickým stresem, ztrátou sebedůvěry, nabouráním partnerských vztahů,...

 

 

Pokus, o kterém budeme referovat, prokázal, že v řadě případů se na těchto stavech podílí nízká hladina testosteronu, kterou lze snadno doplnit. Účastnilo se ho 132 dobrovolnic postižených poruchou HSDD. Vše spočívalo v tom, že si ženy po dobu šesti měsíců aplikovaly náplast. Jediné, co se od nich očekávalo, bylo podrobení se výslechům, přičemž část otázek se nevyhýbala ani intimním dotazům na stav sexuálního života.
Polovina žen dostávala náplast s testosteronem, druhá polovina jen náplast ve které nic nebylo. Žádná z žen, ani vyslýchající personál, neznali pravdu.


Výsledky byly jednoznačné. Aplikace testosteronu vedla k nárůstu frekvence sexuálních aktivit, kdy podněty vycházely z ženy (styk, kdy žena jen „vyhověla“ partnerovi, nebyl brán v potaz). Testosteron jednoznačně vedl k nárůstu pocitů uspokojení. Ženám s testorenem v náplasti, se sexuální aktivita ve sledovaném časovém intervalu čtyř týdnů, zvýšila 4,4x. Ženy, které měly náplast bez testosteronu, také avizovaly zlepšení. Zřejmě zde zaúřadoval „placebo efekt“, neboť jejich aktivita vzrostla o polovinu.

 

 

Zvětšit obrázek
Inu, testosteron a pocit z dobře vykonané práce, jdou ruku v ruce, a nejen u mužů. (Sochu: „Muž držící ženu“ od Gustava Vigelanda,  si Osel vypůjčil v Oslo).


O tom, že testosteron mají také ženy, se v laické veřejnosti moc neví.. Ženám se testosteron tvoří v kůře nadledvin a ve vaječnících.  Produkce tohoto hormonu je řízena hormony předního laloku hypofýzy. Obvyklé  hodnoty testosteronu u žen (18-64 let): 0,07 - 0,65 ng/ml.

 

 

 

Pramen: Journal of Sexual Medicine




 

 

 

 

 

Datum: 16.08.2007
Tisk článku

Související články:

Viagra pro ženy se bude vtírat do nosu     Autor: Josef Pazdera (02.11.2012)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz