Opeřený velociraptor  
Malé „puntíky“ na kosti velociraptora dokazují, že tento druhohorní ještěr měl peří.

 

 

 

Zvětšit obrázek
A kde má peříčka, mistře Spielbergu?

Velociraptor si vysloužil nehynoucí popularitu hollywoodským kasovním trhákem „Jurský park“ a jeho pokračováními. Ačkoli si Steven Spielberg přizval k filmování přední paleontology, „pernatou“ dinosauří revoluci, kterou odstartovaly čínské nálezy, ve filmu zohlednit nemohl, protože k té se teprve schylovalo.

 

 

 

Dneska už se vědci hádají spíš jen o to, který dinosaurus peří měl a který ne. Na seznam „opeřenců“ přibyl i velociraptor. Zvíře asi metr vysoké a 13 kilo těžké mělo nést na předních končetinách velká pera, která se upínala přes vazy až na kost. Podobně mají upevněna pera letek i dnešní ptáci.

 

 


Velociraptoří pera prozradila detailní analýza kostí nalezených v roce 1998 v Mongolsku. Na kosti přední končetiny jsou patrné asi milimetrové výstupky, které jsou od sebe asi 4 milimetry. Na stránkách Science představil tento pádný důkaz ve prospěch  vize pernatého velociraptora Alan Turner z American Museum of Natural History.  

 

 

 

Zvětšit obrázek
Létat velociraptor nemohl. Pera mu sloužila k udržování rovnováhy při pobíhání za kořistí a možná i k námluvním rituálům.

Turner tvrdí, že tyto výstupky nejdříve nahmatal a teprve při bedlivém pohledu je také uviděl. Objev se tedy podařil navzdory zásadě nedotýkati se muzejních exponátů. Turner nevylučuje, že se tyto výstupky nacházejí i na kostech dalších dinosaurů. Jen si jich zatím nikdo nevšiml.
„Jsou snadno k přehlédnutí,“ říká v rozhovoru pro New Scientist.

 

 

V současnosti prohlíží všechny dostupné kosti předních končetin dinosaurů ze stkupiny teropodů (dinosaurů pohybujících se po zadních končetinách). Dokonce i kosti tyranosaura, který patří do bližšího příbuzenstva druhů, u nichž se s opeřením počítá.

 

 

Zatím není jasné, k čemu velociraptorovi peří sloužilo. S ohledem na svou tělesnou stavbu zcela jistě nelétal. Turner spekuluje, že velociraptorovi  pomáhalo peří udržet rovnováhu a snad našlo uplatnění i při námluvách.

 

 

 

kosti 


Snímky kosti velociraptora (nahoře) a supa (dole). Dolle jsou jasně patrné výrůstky, pro uchycení velkých per letky. Stejné „puntíky“ lze vidět i na pažní kosti velociraptora.

Pramen: Science

Datum: 21.09.2007 07:50
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz