DNA není „kniha osudu“  
Doby, kdy nejrůznější šarlatáni objížděli jarmarky s univerzálním prostředkem, po kterém mužům přestaly padat vlasy, ženám zmizely pihy a koně se uzdravili z vozhřivky, jsou nenávratně pryč. Dnes může podobný podnikavec uspět, jen když dá zázračnému léku fasádu solidní vědy. Obrovský rozmach molekulární genetiky mu skýtá dostatek prostoru.

 

 

Zvětšit obrázek
„Vědě je to na hony vzdálené“. Alan Guttmacher, genetik a zástupce ředitele National Human Genome Research Institute.


Americká společnost GenomeHealthCare nabízí na svých webových stránkách každému, kdo je ochoten zaplatit od 400 do 3000 dolarů, analýzu vybraných genů. Podle výsledku pak klientovi doporučí speciální program a potravinové doplňky. Kdo nakoupí, ten prý neprohloupí. Firma slibuje poslušným klientům, že se „dožijí sto dvaceti let a budou se cítit na dvacet“.

 

 

Teď míří společnosti nabízející analýzu vybraných genů k nám a nabízí služby obyvatelům České republiky.

Zvětšit obrázek

Americká firma obdobnou nabídkou genetických testů slibuje, že se ve 120 budete cítit jako dvacetiletý. GenomeHealthCare

Proto stojí za připomenutí, že nedávno prověřil ve Spojených státech služby podobných čtyř společností  zvláštní vyšetřovací výbor Kongresu. Společnosti dostaly DNA dvou lidí, kteří vystupovali pod čtrnácti různými jmény. Výsledky testů provázené návodem na šťastný, zdravý život zhodnotil  přední americký genetik Alan Guttmacher slovy: „Vědě je to na hony vzdálené.“ Jednomu a témuž zákazníkovi vystupujícímu pod různými jmény doporučily firmy zcela protichůdné programy. Ba co víc, dodaly mu i různé výsledky genetických testů.
„Jsou to genetické horoskopy,“ říká zdravotnický expert Thomas Hamilton.

 

 


O tom, nakolik jednotlivé varianty genů zasahují do našeho života, vypovídá velmi výmluvně příklad prvního člověka, jehož dědičná informace byla kompletně přečtena a následně zveřejněna v počítačové databázi. Držitelem primátu není nikdo jiný než „Bill Gates genetiky“ - americký genetik Craig Venter. Ten odhalil před světem i dvě desítky genů, které jej činí náchylnějším k alkoholismu, protispolečenskému chování, závislosti na tabáku a drogách a také ke kardiovaskulárním onemocnění a Alzheimerově chorobě.

 

 

Zvětšit obrázek
„DNA není „kniha osudu“, z jejíhož diktátu se lze vymanit jen s pomocí prodavačů „genetických horoskopů“. Craig Venter, genetik, zakladatel úspěšné společnosti Celera Genomic, která zmapovala mimo jiné genom člověka.

Venter se za své geny nestydí. Jako jeden z předních protagonistů čtení lidské DNA ví, že nad ním mají jen omezenou moc. Neméně důležité jsou i další faktory a ty má „pod palcem“ i bez genetických testů, speciálních programů a potravinových doplňků. DNA není „kniha osudu“, z jejíhož diktátu se lze vymanit jen s pomocí prodavačů „genetických horoskopů“.
„Můj otec byl těžký kuřák a zemřel v devětapadesáti na infarkt. Matka vždycky žila zdravěji. Dneska jí je čtyřiaosmdesát a pořád ještě hraje golf,“ říká Craig Venter.

 


Poznámka:
Informace o společnosti společnosti GHC Genetics a programu, jehož se měli účastnit i čeští vědci, je připojen jako  příloha ke stažení.


Datum: 18.10.2007 14:53
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz