Mýtus, že kojení ženám způsobuje pokles prsů, byl vyvrácen  
Ze studie, kterou provedli plastičtí chirurgové z University of Kentucky, vyplynulo, že tradovaný názor na kojení jako příčinu poklesu prsů, je mylný.

 

 

 
Matky se nemusí obávat, že by si kojením přivodily povadlé prsy.

Do kosmetických salónů přicházejí ženy většinou s požadavkem pozvednutí a zvětšení prsů. Argumentují při tom tím, že jen chtějí napravit to, co jim vzalo kojení.  Plastického chirurga Briana Rinkera to začalo zajímat a tak se dal se svými kolegy do výzkumu. Objektem jejich zájmu se staly pacientky, které o kosmetické úpravy svého poprsí projevily zájem. Postupem času se jim podařilo dát do hromady soubor 132 žen. Výzkum zahrnoval časové období let 1998 – 2006.

 

Brian Rinker

Většina žen, kterým byl zákrok napravení pokleslosti ňader, nebo jejich zvětšení prováděn, byla ve věku okolo 39 let. Většina z nich (93 %) byly ženy, jež za sebou měly nejméně jeden porod. Nadpoloviční většina z nich (58 %) kojila alespoň jedno dítě. Rinkerův tým zjišťoval u žen jejich zdravotní příhody, index tělesné hmotnosti, velikost prsů před početím a další údaje včetně kouření. Vedení podrobných anamnéz se nakonec vyplatilo. Kalifornským plastickým chirurgům se nepodařilo zjistit, že by kojení způsobovalo ženám poklesnutí prsů.  Podle nich tedy kojení na takzvané „TOE-sis“, což je lékařský termín pro pokles prsů způsobený malou pevností závěsných vazů, vliv nemá. Zatímco kojení vyšlo z této studie nevinně, jinak tomu bylo u věku, počtu těhotenství a kouření.
Vztah mezi kuřáctvím a poklesem prsů dávají autoři studie do souvislosti s proteinem elastinem. Kuřačky si svým zlozvykem elastin poškozují a podpůrná bílkovina kolagen v jejich vazivových tkáních tak přichází o pružnost.   


   
Výsledky této studie Rinker presentoval na právě skončené letošní konferenci plastických chirurgů USA (American Society of Plastic Surgeons conference, Baltimore, Octobre 26-31, 2007).


Pramen: University of Kentucky (2007, November 5). Breastfeeding Study Dispels Sagging Myth.

Brian Rinker
Matky se nemusí obávat, že by si kojením přivodily povadlé prsy.

Datum: 08.11.2007 08:02
Tisk článku

Související články:

Nový důkaz podporující prospěšnost kojení     Autor: Josef Pazdera (13.08.2008)
Kojení podporuje hojení     Autor: Josef Pazdera (13.11.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz