Raný sex nesvádí na scestí  
Analýza 534 dvojčat stejného pohlaví odhalila nečekaně příznivé dopady časného zahájení milostných dobrodružství na další vývoj osobnosti.

 

 

Zvětšit obrázek
Alternativy časného sexu mohou být na pováženou ... Kredit: Yu Aida.

Mravokárci často ze všech možných stran omílají zkaženost dnešní mládeže. Kromě jiných nectností jí mají za zlé stále časnější start sexuálního života. To by mělo být projevem zpustlosti a také vykročením na špatnou cestu, která končívá v kriminále.

 


Celé je to pochopitelně velká hloupost. Podle existujících studií k žádnému posunu začátku sexuálního života směrem do dětství nedochází. Pokud jsou v tomto ohledu nějaké tendence, tak spíše opačného rázu. Řeči o zpustlé mládeži se ale samozřejmě vedou dál.

Zvětšit obrázek
Nebo strašidelné. Kredit: World Revolution.

 

V tomto ohledu je hodně zajímavý nedávný výzkum týmu psycholožky Kathryn Paige Harden z University of Virginia. Ten totiž ukazuje, že na hlavu je i samotná představa o špatných životních koncích sexu v mladém věku. Badatelé si v poměrně rozsáhlé studii vytáhli data o 534 dvojčtech stejného pohlaví z velkého programu National Longitudinal Study of Adolescent Health, přičemž detailně analyzovali výstupy odebrané celkem třikrát za 7 let. Výzkum dvojčat umožnil do značné míry potlačit vliv genů a sociálně-ekonomických faktorů na získávaná data.

 

Naproti všemu očekávání se ukázalo, že brzký začátek milostného života nespouští antisociální chování. Naopak, teenageři, kteří se pustili do sexu před většinou svých vrstevníků, očividně zvládají svůj další život v průměru lépe, než ti, kteří se sexem čekali do staršího věku.

 

Konzervativní kazatelé nejspíš jenom lapají po dechu. Vynálezci kampaní ve stylu „Šetři si své panenství až k oltáři“ by si měli rvát vlasy, protože svým snažením dosahují přesně opačných cílů, než jsou ty, o nichž tak rádi zapáleně hovoří.

Zvětšit obrázek
Pohodová dětská svatba v Kathmandu. Kredit: Bluedandelion.

 

Autoři připouštějí, že brzká sexualita podle všeho souvisí s časným těhotenstvím a nemocemi, jedním dechem ale dodávají, že v tom velmi pravděpodobně není příčinná souvislost. Teenageři v jiných vyspělých zemích začínají se sexem obdobně brzo jako v USA, počet těhotných a nakažených je tam ale dramaticky nižší. Badatelé to připisují zoufalé úrovni sexuální výchovy amerických studentů, s tím souvisejícím problémům při braní antikoncepce a náboženské neochotě chodit na potraty.

 

Získaná data přesvědčivě ukazují, že brzké zahájení sexuálních dobrodružství má na další osud teenagera kladný vliv. Jakoby sexuální vztah teenagery vedl k větší odpovědnosti. V naplněném vztahu podle všeho není tolik času a prostoru na lumpárny. Celé je to další pěkná ukázka, jak obecné mínění dovede zamlžit a překrucovat skutečnost. Existuje vážné podezření, že v tomto případě mluví z mravotepců kromě klasické nesnášenlivosti i naivní závist, kterou si dotyční jistě jen horko těžko připustí.

 

Pramen: ScienceDaily 14.11.2007

 

 

 

Datum: 19.11.2007
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz