Suchozemský předek velryb  
Vědci prostudovali fosílii tvora, který je spojovacím článkem mezi prvními pravěkými velrybami a jejich suchozemskými předky.

 

 

Zvětšit obrázek
Kosti pravěkého sudokopytníka z rodu Indohyus. i, j, k, l, - průřezy kostmi. Průřez kostí pažní u pravěké velryby (i), kosti pažní u pravěkého sudokopytníka Indohyus (j), kostí holenní u sudokopytníka Indohyus (k) a kosti holenní u pravěkého sudokopytníka Cainotherium. (snímek Nature)

 

Hans Thewissen z Northern Ohio University spolu s kolegy prostudoval fosílii malého pravěkého sudokopytníka ze skupina raoelidů, jenž byla nalezena v indickém Kašmíru. 

 

 

Zvětšit obrázek
Rekonstrukce pravěkého předka velryb sudokopytníka rodu Indohyus, který žil před 50 miliony roků na území dnešního Kašmíru. (snímek NatureNews)

Živočich zařazený do rodu Indohyus žil před 50 miliony roků. Trošku se podobal jelenovi (bez parohů), ale uchyloval se do vody jako hroch. Pozoruhodné je, že tento tvor sdílí celou řadu znaků s kytovci, i když jiní zástupci raoelidů tyto znaky postrádají. Zvláště nápadná je tlustá kost chránící střední ucho zvaná involucrum. Ta byla doposud známa výhradně od kytovců.

 

 


Podle zubů se dá určit, že Indohyus se živil suchozemskými rostlinami (dokazuje to poměr izotopů uhlíku). Je tedy zřejmé, že tento tvor nelezl do vody za potravou. Stavba jeho těla ale dokazuje, že ve vodě hojně pobýval. Jeho sloupovité nohy byly uzpůsobeny spíše k brodění než k plavání. Dá se spekulovat, že do vody prchal před šelmami. Teprve později se naučil při té příležitosti sem tam zakousnout něco vodního. Původně to zřejmě byla vodní vegetace, ale jeho pozdější následníci zřejmě přešli na masitou stravu, která je typická i pro dnešní kytovce.

 

 Pramen: Nature, NatureNews

 

 

 

Datum: 21.12.2007 10:29
Tisk článku

Související články:

Slavíme padesátiny nálezu Etiopanky přezdívané „Lucy“     Autor: Josef Pazdera (14.04.2024)
Fosilie stromu Sanfordiacaulis     Autor: Josef Pazdera (05.02.2024)
Xenusion – nejznámější a nejvzácnější fosilie z ledovcových souvků     Autor: Aleš Uhlíř (06.01.2024)
Podivuhodná Timorebestia byla gigantickou ploutvenkou kambrického oceánu     Autor: Stanislav Mihulka (04.01.2024)
Co odhalil genom živoucí fosilie z dob dinosaurů?     Autor: Josef Pazdera (23.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz