Joint marjány vydá za 20 cigaret  
Experti varují před epidemií rakoviny plic souvisící s nárůstem obliby kouření trávy.


 

 

Doktor Richard Beasley, ředitel Medical Research Institute na Novém Zélandu, upozorňuje na riziko rakoviny plic. Práce vyšla v časopisu European Respiratory Journal.
Závěry dřívějších studií sledujících škodlivost kouření marihuany, nebyly tak pesimistické. Mnohdy byly co do vztahu k rakovině plic, spíše rozporuplné. Problém byl v tom, že se nedařilo odlišit za co může kouření tabáku a co už jde na vrub kouření marihuany. Vyznavači vdechování kouře totiž obojí rádi střídají.


 

Richard Beasley

Na Novém Zélandu to rozlišit šlo. Tamní kuřáci z nějakého důvodu nemají potřebu míchat kouře dohromady a tak jsou mezi nimi striktní vyznavači jednoho i druhého. Studie, kterou provedl Beasley zahrnuje 79 případů rakoviny plic. Ukázalo se, že rizikovými faktory u tamní populace jsou: kouření, rodinné predispozice a zaměstnání. Ti, jež kouřili jointa denně podobu deseti let, nebo dva jointy po dobu pěti let, měli plicní rakovinu ve srovnání s nekuřáky 5x častěji.  Podle Beasleye se sice relativně jedná jen malou skupinu pacientů, ale i tak se zřetelně ukázalo, že čím déle se někdo opájí marjánkou, tím většímu riziku rakoviny plic se vystavuje.
Závěr zmíněného bádání se lze vyjádřit následovně: Čím déle se někdo kamarádí s marjánou, tím větší je kamarád s rakovinou přičemž jeden joint vydá za dvacet klasických „retek“. 

 

Podle Beasleye již brzo můžeme být svědky nárůstu počtů nádorů plic, jež budou připomínat epidemie. Vše to přitom ale budou mít na svědomí karcinogeny. Kuřáci marihuany většinou nepoužívají filtry. Na Novém Zélandu už za každý dvacátý případ plicní rakoviny může marihuana. S rostoucí oblibou kouření marihuany, šířící se do dalších zemí, bude i v nich počet rakovin plic narůstat a stane se vážným zravotním problémem.

 

Zvětšit obrázek
Joint předčí klasickou cigaretu - v rakovině 1 : 20, ve snížení výkonnosti plic 1 : 5.

Beasley tvrdí, že marihuana je nebezpečnější než tabák, protože její kouř obsahuje dvakrát více karcinogenů. Především polyaromatických uhlovodíků. Dalším důvodem je také to, že jointy se kouří až do velmi krátkých špačků. Huliči také inhalují kouř hlubokými dlouhými nádechy, což uloží karcinogeny tak „bezpečně“, že se jich tělo mnohem hůře zbavuje.  Kuřák marihuany má na konci svého požitku v krvi pětkrát více oxidu uhelnatého (ve srovnání s tím, kdo vykouří cigaretu). K podobným závěrům, ohledně hulení trávy a většího rizika s tím spojeného, než když kouříme cigarety, dospěl novozélandský tým již vloni. Tehdy pokus probíhal na větším počtu osob. Bylo jich více než tři stovky. Vědci při tehdejším pokusu nesledovali kuřáky dlouhodobě a ani se nezaměřovali na rakovinu. To, co je zajímalo byl dopad na plicní sklípky a v konečném efektu změny v parametrech kapacity plic.  Tehdy zdravotníci (za využití počítačové tomografie) shledali, že jeden joint zamává s plicní výkonností tak, jako pět cigaret.
Pravdou ale také bylo, že huliči při srovnání s vyznavači nikotinu na tom byli lépe co do kašle a nebyli tak zahlenění.


Organizace spojených národů odhaduje počet lidí využívajících opojných účinků konopí na 160 milionů

Pramen: European Respiratory Journal

Datum: 05.02.2008 05:35
Tisk článku

Související články:

Obsah THC v různých typech pěstovaného konopí je prakticky stejný     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2018)
Nízká dávka delta-9-tetrahydrokanabinolu obnovuje paměť a proces učení u starých myší     Autor: Marek Lapka (10.05.2017)
K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana     Autor: Josef Pazdera (11.02.2017)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Marihuana nie je neškodná     Autor: Matej Čiernik (07.05.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz