Britský E-day. Nula od nuly pošla  
Ekologická akce, která získala podporu i u anglikánské církve, si kladla za cíl snížit spotřebu elektrické energie. Výsledek? Mírný nárůst!

 

 

Londýnský biskup Richard Chartres

Stačí když budeme jen trochu chtít a dokážeme hravě snížit spotřebu energie a zároveň i produkci skleníkových plynů.

Matt Prescott

S takovým mottem vstupovala Velká Británie do „dne E“. Písmeno „E“ znamenalo „energii“. Britský „E-day“ začal ve středu 27. února v 18.00  a skončil o 24 hodin později. Lidé v celé Británii měli vypnout elektrické spotřebiče, které nutně nepotřebují.

Výsledkem měl být významný pokles spotřeby elektřiny. Konečná bilance vyšla ale poněkud jinak. V Británii se během E-dne spotřebovalo ve srovnání s očekávanou spotřebou o 0,1% více elektrické energie.

 


Organizátoři E-dne vidí hned několik příčin neúspěchu. Akce nezískala potřebnou publicitu. Původně nad ní převzala mediální záštitu BBC, ale ta z projektu opět vycouvala po nepříjemných zkušenost s nízkou sledovaností pořadů vysílaných při podobných akcích. Organizátor E-dne Matt Prescott se proto rozhodl uspořádat E-den jako nezávislou akci. Sponzory se staly elektrorozvodné závody, elektrárenské společnosti a stavební firmy specializované na stavební izolace.

 


E-day zahájil na schodišti katedrály sv. Pavla londýnský biskup Richard Chartres, který při té příležitosti označil změny klimatu za otázku morálky.
„Vzpomeňme na obyvatele delty řeky Gangy, kteří již pociťují následky vzestupu mořské hladiny a změn klimatu,“ vyzval Chartres. „Věda se mění každým rokem, i když málokdy tím správným směrem, ale morální imperativ zůstává stejný.“

 

E-Day upozorňoval na úspory energie a změny klimatu.


Prescott očekával, že „dobří lidé“ dokážou společným úsilím snížit během E-dne britskou spotřebu elektrické energie o 2 až 3% a ušetří tak produkci jedné tepelné elektrárny.

 

Zvětšit obrázek
Promítání filmu v jednom kině využívalo během E-dne elektřinu získanou šlapáním do bicyklových pedálů.


„Pokles teplot z 27. na 28. únor zřejmě způsobil, že zůstalo zapnuto více světel i topidel, než jsme původně předpokládali,“ říká Prescott na svých webových stránkách. 

Inu morální imperativ osudu obyvatel delty Gangy je jedna věc a domácí teploučko věc druhá. Jak je vidět, Britové je míchat nehodlají.

Pramen: BBC, e-day.org.uk

 

 Skutečná spotřeba
Skutečná spotřeba lektřiny během E-dne ve Velké Británii. 

 

Obvyklá spotřeba
Obvyklá spotřeba elektrické energie předpokládaná na tento den. 
            

 

Datum: 03.03.2008 08:11
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz