Testosteron – předzvěst obchodního úspěchu  
Když obchodníci z londýnské City mají ráno vysokou hladinu testosteronu, udělají ten den dobré obchody. To zjistili vědci z cambridgeské university.

 

Testosteron je steroidní hormon, který má vliv na konkurenční spory i na sexuální chování. Koncentrace testosteronu například u atletů stoupá před závodem a jde nahoru ještě výš po závodě, ale jen u vítěze, u poražených naproti tomu klesá. Tento vzestup testosteronu u vítěze může zvýšit jeho sebedůvěru i nasazení a dále zvyšuje šance na opětovné vítězství, vedoucí k pozitivní zpětné vazbě v jakémsi vítězném efektu“. Ale na druhé straně příliš mnoho testosteronu může mít škodlivý účinek na schopnost reálně odhadnout nebezpečí, což může být nevýhodou zvláště u některých sportů, kde je pro úspěch důležité racionálně zvážit míru rizika.

 

Aby výzkumníci určili, jak hladina hormonu ovlivňuje muže pracující ve finančním sektoru, sledovali 17 obchodníků z londýnského City během osmi po sobě následujících pracovních dní. Pro účely měření hladiny hormonů odebrali obchodníkům vzorky slin dvakrát za den, a to v 11 dopoledne a ve 2 odpoledne, což je doba před začátkem a po skončení obchodování. Při každém odběru také obchodníci zaznamenali své zisky a ztráty.

S použitím předchozí obchodní historie každého obchodníka, určili výzkumníci denní průměr, ke kterému mohli porovnat výsledky testu. Zjistili, že denní hladina testosteronu byla významně vyšší v dnech, kdy vydělali víc, než byl jejich denní průměr za předchozí měsíc.

 

Výzkumníci také zkoumali, zda testosteron pokračoval ve vzestupu nebo zůstával chronicky zvýšený, což by mohlo začít mít opačný účinek na obchodníkovu úspěšnost zvýšením riskantního chování až na ztrátovou úroveň. Předchozí studie totiž ukázaly, že navíc podávaný testosteron může vést až k iracionálnímu rozhodování. Vědí, že to je i proto, že testosteron mimo jiné také vede k impulzivitě, škodlivému riskování a v extrémních případech (třeba u uživatelů anabolických steroidů) k euforii až posedlosti.

Testosteron může proto být základem druhotného důsledku „vítězného efektu“, při kterém předchozí výhra na trhu vede ke zvýšenému a často iracionálnímu riskování v dalších obchodech.

Profesor Joe Herbert z Cambridge Centre for Brain Repair řekl: „Obchodníci, a lidé v některých dalších povoláních (třeba dispečeři letového provozu), pracují pod extrémním tlakem a nutnost rychlého rozhodování může mít vážné důsledky, a to jak pro ně tak i pro jejich okolí. Tato studie naznačuje, že jejich rozhodnutí mohou být ovlivněna emocionálními a hormonálními faktory, které dosud nebyly podrobně brány v úvahu.
 

 
Joe Herbert: „Jakákoliv teorie finančního rozhodování ve vysoce náročném prostředí současného trhu musí vzít tyto hormonální změny do úvahy. Nepatřičné riskování může mít katastrofální následky. Hormony mohou být také určující k tomu, jak dobré výkony podává jednotlivý obchodník ve vysoce stresujícím a konkurenčním prostředí trhu. A my to nyní zkoumáme mnohem detailněji.“

Výzkumníci u obchodníků také testovali vliv zvýšené hladiny kortizolu, hormonu, který hraje roli v naší reakci na stres. Zjistili, že vzrůstá, když se zvyšuje rozdíl trhu a obchodníkových zisků a ztrát. Výsledky naznačují, že kortizol odpovídá na ekonomickou nejistotu.

V průběhu studie, u obchodníků zaznamenali náhlý vzestup kortizolu v souvislosti s vyšší nestálostí trhů a nárůstu šancí vydělat peníze, které přináší vyšší nestálost. Výzkumníci naznačují, že stoupající hladina kortizolu může snižovat touhu po riskování. To znamená, že ovlivňuje obchodníkovu touhu po riziku opačným směrem než testosteron. Kortizol je známý pro svůj vliv na poznávání a emocionální projevy. Mezi tyto vlivy patří i zbystřená paměť na špatné události a náladovost.

 

Společně by tyto efekty mohly vést k poklesu obchodníkova riskování. Situace perzistentně zvýšeného kortizolu by se mohla objevit, pokud by nestálost finančního trhu stoupala delší dobu, což se normálně stává, když ekonomika dostane nepříznivou ránu nebo se dokonce dostane do krize.

Kortizol je proto pravděpodobně na vzestupu při pádech trhu a narůstá tak nechuť riskovat a je zveličován tržní pokles. Testosteron pak pravděpodobně stoupá při úspěchu a přes zvyšující se touhu po riziku může vést k nadhodnocování významu vzestupu trhu. Tento cyklus steroidové zpětné vazby může pomoci vysvětlit, proč lidé prožívající „vzestupy a pády“ často nejsou schopni běžně činit racionální rozhodnutí.

 

Vedoucí studie doktor John Coates řekl: „Stoupající hladiny testosteronu a kortizolu připravují obchodníky na přijetí rizika. I když, dosáhne-li testosteron fyziologické hranice, což by mohlo být při obchodním vzestupu, může se stát riskování návykem, zatímco extrémní hladina kortizolu během pádu může vést obchodníka k stranění se jakéhokoliv rizika.“

 

Coates, sám bývalý obchodník, pokračoval: „V současné úvěrové krizi mohou obchodníci cítit škodlivý vliv chronického působení kortizolu, až skončí v psychickém stavu, označovaném jako „naučená bezmocnost“. Pokud se to stane, centrální banky mohou snížit úrokové sazby jenom proto, aby zjistili, že obchodníci stále odmítají kupovat „riskantní“ majetek.“ Občas musí tito ekonomové vzít v úvahu psychologii investorů, nejenom jejich racionalitu, doposud ale nikdo nebral do úvahy jejich hormonální naladění.

 

Celý článek „Endogenní steroidy a finanční riskování v londýnském obchodním prostředí“ si můžete přečíst v dubnovém vydání Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

Zdroj: University of Cambridge

 

 

Autor: Ota Beran
Datum: 20.04.2008 00:26
Tisk článku

Související články:

Čím menší varlata, tím ochotněji se otec zapojí do výchovy     Autor: Stanislav Mihulka (10.09.2013)
Riskování mládeže je projevem dozrálého mozku     Autor: Jaroslav Petr (01.09.2009)
Když mají „své dny“, uchylují se k jízlivým komentářům     Autor: Josef Pazdera (27.02.2004)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz