Hlas neandrtálců  
Antropolog Robert McCarthy zrekonstruoval hlasové ústrojí neandrtálců. Získal zvuk, který by vydali při vyslovení samohlásky "e".

 

 

Rekonstruovaná podoba neandrtálce (University of Kansas)

Americký výzkumník z Floridy (Florida Atlantic University) použil kosterní pozůstatky neandrtálce z Francie. Jde o nebožtíka starého 50 000 let. Za pomoci počítačového programu a syntetizátoru jej znovu přiměl vyslovovat písmeno „e“.

 

 
Robert C. McCarthy

Neandrtálské „e“ toho s tím naším moc společného nemá. Vlastně tu  není podobnost ani s žádným jiným písmenem naší dnešní moderní psané mluvy.  McCarthy to vysvětluje tím, že neandrtálcům chyběly některé samohlásky (quantal vowels), jež my běžně používáme a jež nám umožňují, abychom si rozuměli. 


To, že neandrtálci mluvili vědci tuší již od loňského roku, kdy se z kostí neandrtálců nalezených v jeskyni El Sidron ve Španělsku podařilo získat DNA. Jejím přečtením se zjistilo, že i neandrtálci měli takzvaný „gen řeči“. Oním genem je FOXP2. 

 

Na tento gen a jeho úlohu v mluvě se přišlo ještě dříve. Již v roce 2003 a to díky jedné britské rodiny, kterou svět zná jenom jejím kódovým utajením - jako rodinu „KE“. Generaci po generaci zhruba polovinu jejích příslušníků sužuje zlá porucha. Postižení nejsou schopni jemných pohybů svalů v jazyku a rtech a tím pádem nejsou schopni zřetelně vyslovovat. Jejich nesrozumitelnému huhňání pak ostatní nerozumí. Rozumí si jen postižení mezi sebou.

Spekuluje se o tom, že gen FOXP2 vznikl před 300 až 400 tisíci lety. Ještě předtím, než se moderní lidé a neandrtálci oddělili od společného předka.

 

Zvětšit obrázek
Gen řeči (FOXP2) máme na sedmém chromozómu (místo je označeno červenou čárkou).

Jak jsme si řekli, tak hlasový aparát nedovoloval neandrtálcům využívat všech možností samohlásek. Podle vědců by nedokázali rozlišit mezi slovy „bít“ a „bit“.

 

Zvětšit obrázek
Erik Trinkaus je další z odborníků na neandrtálce, jež připouští, že velikost mozku a svalů na krku naznačuje, že neandrtálci mohli mluvit.

 

Rekonstruovaný hlas z doby před 30 000 lety, kdy jeho nositelé obývali centrální Evropu , střední Asii a Blízký východ  - ke stažení zde.

 

Autor první rekonstruované nahrávky hodlá v nejbližší době stejným způsobem dát dohromady větu, kterou neandrtálec mohl v minulosti pronést. Mohli bychom pak slyšet pravděpodobný hlas těch, kteří obývali naší planetu ještě před pouhými 28 000 lety a pak z neznámých důvodů záhadně zmizeli.

 

 

Pramen: Florida Atlantic University

 

 

 

 

Datum: 22.04.2008 04:54
Tisk článku

Související články:

Neandrtálské retroviry nalezeny v našem genomu     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2013)
Jak neandertálci osídlovali ostrovy?     Autor: Dagmar Gregorová (03.03.2012)
Vymazal neandrtálce výbuch neapolského supervulkánu?     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2010)
Hledání neandrtálců v nás pokračuje     Autor: Dagmar Gregorová (07.05.2010)
Naše DNA si pamatuje styky s neandrtálci     Autor: Dagmar Gregorová (22.04.2010)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz