Klimatické změny stupňují sílu bouří  
Podle nové studie výzkumníků z Massachusetts Institute Of Technology se hurikány v některých oblastech, včetně severního Atlantiku, pravděpodobně v důsledku globálního oteplování, stávají silnějšími, i když jejich počet může klesat.


 

Zvětšit obrázek
Ve snaze vysvětlit souvislost trendu globálního oteplování a energie hurikánů, Emanuel porovnal součet hodnot severoatlantického a západoseveropacifického indexu ztrátového výkonu (PDI = power dissipation index) k ročnímu průměru teploty povrchu oceánu (SST = sea surface temperature) v širokém pásu podél rovníku. Významný vzestup ve velikosti energie uvolněné bouří v posledních desetiletích odráží vzestup teploty povrchu oceánu. Jak ukazuje tento graf, kombinované PDI se za posledních 30 let téměř zdvojnásobilo.

Vedoucí této nové studie Kerry Emanuel napsal již v roce 2005 dokument, ve kterém podává zprávu o spojení mezi oteplováním a vzestupem intenzity hurikánu. Tato zpráva upoutala celosvětovou pozornost, protože byla publikována v časopise Nature pouhé tři týdny před tím než hurikán Katrina udeřil v New Orelans.

 

Profesor meteorologických věd Kerry Emanuel, z Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences na Massachusetts Institute of Technology (MIT), říká: „Náš nový výzkum poskytuje nezávislé ověření platnosti dřívějších výsledků s použitím úplně odlišného přístupu.“

 

 
Dr Kerry Emanuel: Myšlenka, že neexistuje spojitost mezi hurikány a globálním oteplováním se ukázala jako mylná.“

„Zatímco dřívější studie byla zcela založena na historických záznamech předchozích hurikánů a ukazovala na zdvojnásobení intenzity atlantických bouří v průběhu posledních třiceti let, tato nová práce je čistě teoretická. Byly použity nové metody počítačové simulace nazývané „modely globální cirkulace“, které jsou základem předpovědí budoucích klimatických změn.
Emanuel o ní říká: Je to naprosto nezávislá analýza a přichází s velmi konzistentními výsledky.“

 

Obě metody poukazují na celosvětové zvyšování intenzity tropických bouří, což je obecné pojmenování pro to, co je v USA známé jako hurikány v severním Atlantiku. Ale tato nová práce ukazuje nepříliš jasnou změnu v celkových počtech takových bouří tehdy, když globální klimatické modely začnou pracovat s předpověďmi klimatických změn.

 

„Nicméně, tato práce také vyzdvihuje některé otázky, které stále ještě čekají na své zodpovězení,“ říká Emanuel. „Když je vývoj promítán do budoucnosti, model ukazuje pokračující vzestup síly, ale mnohem menší než ten dvojnásobný, který jsme dosud měli možnost pozorovat. A tak tu máme paradoxní výsledek, který zatím čeká na své  vysvětlení.“

 

„Je tu několik možností,“ pokračuje Emanuel, „třeba, že vzestup v posledních 25 letech může mít jen málo společného s globálním oteplováním nebo model možná postrádá něco o tom, jak příroda reaguje na vzestup oxidu uhličitého.“
 

 

Zvětšit obrázek
Oko hurikánu. Hurikány v některých oblastech, včetně severního Atlantiku, se pravděpodobně stávají silnějšími v důsledku globálního oteplování, i když počet těchto bouří by mohl klesat. (Kredit: NOAA)


„Jinou možností je, že nedávný nárůst hurikánů se vztahuje k rychlému tempu vzestupu teploty,“ vysvětluje Emanuel. „Počítačové modely v této studii ukazují, co se stane po stabilizaci atmosféry na nové a mnohem vyšší úrovni koncentrace CO2, a to je velmi odlišné od současného průběhu, kdy se koncentrace rychle mění.“

 

„Modelování probíhalo v mnoha odlišných počítačových postupech s použitím různých nastavení modelů a různými podmínkami, ale faktem zůstává, že naše výsledky platí,“ říká Emanuel. „To ale neznamená, že se časem nemůžeme poučit, doplnit data a dále je zpřesnit. 
 

Zdroj: Massachusetts Institute of Technology.

 

 

 

 



 

Autor: Ota Beran
Datum: 28.04.2008 00:11
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz