Úskalí genetických testů  
Pořad Vstupte! na Českém rozhlasu Leonardo vysílaný od 11 hodin 2. května 2008 se bude věnovat DNA, jejím analýzám a jejich etickým úskalím. Průvodce těmito rozbouřenými vodami se vám bude snažit dělat Jaroslav Petr.

 

Už během čtení genomu člověka vědci vyčlenili část peněz na louskání tvrdých etických oříšků, jež jdou ruku v ruce s poznáváním lidské DNA. Nestačilo to. Mnohé problémy zůstaly nevyřešeny. O existenci jiných jsme ještě před pár roky neměli ani tušení.
Tým amerických vědců vedený Maren Scheunerovou nedávno analyzoval v prestižním lékařské časopise Journal of American Medical Association současný stav a došel k závěru, že nemáme k dispozici data, která by dokládala, co pacient získá genetickým testem na choroby určené větším počtem genů i faktory vnějšího prostředí. Jak se zlepší prevence onemocnění? A nakolik přispějí výsledky testů k účinnější léčbě chorob nebo k prodloužení života? To nevíme! Přesto se najdou filutové, kteří se nás snaží přesvědčit o opaku. Na počátku se jejich argumentace přísně drží vědy. O tom, zda nás postihne mozková cévní příhoda, rakovina nebo cukrovka rozhoduje gordický uzel různých vlivů. Kromě genů tu působí i výživa a životní styl. Kuřák riskuje nádorové onemocnění s mnohem větší pravděpodobností než nekuřák. Sklon k obezitě je do značné míry důsledkem našich dědičných dispozic. Přesto nejsme vydáni „obézním genům“ napospas.  Zdravý a střídmý jídelníček spolu s aktivním pohybem dokážou divy.


Až potud je vše v pořádku. Průkopníci nového oboru, kterému se dostalo označení nutrigenetika, pokračují dál s tím, že bychom mohli pravděpodobnost nástupu mnoha chorob výrazně snížit, kdybychom znali svá zděděná zdravotní rizika a včas zahájili  účinnou prevencí, například začali jíst víc zeleniny a pustili se do sportování.
Ve Spojených státech působí hned několik firem, jež se na tenkém ledě nutrigenetiky cítí jako ryba ve vodě. Provádějí zájemcům genetické testy a podle výsledků pak nabízejí speciální potravinové doplňky a návody pro změnu životního stylu šité zákazníkovi „na míru“. Zákazníci by tak měli být chráněni před geneticky podmíněným rizikem osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, cukrovky a dalších závažných onemocnění.
Nedávná prověrka činnosti amerických nutrigenetických firem však ukázala, že v oboru je mnoho šarlatánství a jen málo skutečné vědy. Vychvalované „speciální potravinové doplňky“ nejsou obvykle nic jiného než zcela běžné multivitamínové preparáty. Změny životního stylu, jež nutrigenetici zákazníkům ordinují, jsou často zcela zavádějící a v někdy může být jejich dodržování i zdraví škodlivé.

 

 
Jaroslav Petr


Přímo děsivě dopadla prověrka genetických testů. Kontroloři vystupovali v roli čtrnácti různých osob, ale ve skutečnosti poskytli firmám k rozboru DNA jen dvou lidí. Jeden vzorek dědičné informace patřil padesátiletému muži, druhý devítiměsíčnímu děvčátku. Výsledky byly tristní. Firmy běžně vyvozovaly z analýz jedné a téže DNA různé a často zcela protichůdné závěry. Šéf kontrolní skupiny Thomas Hamilton tvrdí, že nutrigenetické verdikty nejsou ničím jiným než „genetickými horoskopy“.

 


Pořad Vstupte! s tématikou etických aspektů genetického testování se vysílá v premiéře 2. května 2008 v 11.00 hodin na Českém rozhlasu Leonardo

Tuto stanici si můžete po volbě vámi preferovaného formátu pustit na stránkách rozhlasu.   A nebo si ji můžete poslechnout přes set top box.

Kdykoli později si můžete (nejen tento) pořad najít a poslechnout nebo stáhnout ve formátu MP3 z archivu 

Záznam a kompletní text pořadu je k dispozici na Oslu v rubrice Audio.

Autor: Redakce
Datum: 29.04.2008 20:41
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz