GM rostliny rezistentní k herbicidům a kvalita vod  
Spory o geneticky modifikované (GM) zemědělské plodiny nekončí. Mnohé otázky může zodpovědět jen výzkum prováděný v polních podmínkách. Američtí vědci takové testy provedli.


 

 


Glyfosát (N-(phosphonomethyl)glycin), Účinná složka Roundupu.


Američtí agronomové a pedologové provedli čtyřleté polní pokusy, v kterých srovnávali únik herbicidů z polí s konvenční (geneticky nemodifikovanou) sójou a kukuřicí s poměry na polích, kde se pěstovaly geneticky modifikované odrůdy sóji odolné k herbicidu glyfosátu a GM kukuřice odolná ke glufosinátu.

 

V USA se dnes pěstují na 90% ploch se sójou již jen geneticky modifikované odrůdy rezistentní ke glyfosátu. Zemědělci je v osevních postupech střídají s GM kukuřicí odolnou ke glufosinátu, aby snížili riziko vzniku plevelů rezistentních k těmto herbicidům. Změna agrotechnik vyvolaná pěstováním GM plodin se tedy v USA týká značných ploch. V minulosti docházelo často k vzestupu koncentrace herbicidů a jejich reziduí v povrchových vodách nad zdravotně doporučenou hladinu.

 

Martin Shipitalo, Ohio State Univ., USDA - Agricultural Research Service


Tým vědců z USDA (americké ministerstvo zemědělství) vedený Martinem J. Shipitalem došel ve studii zveřejněné v Journal of Environmental Quality k závěru, že z použitého glyfosátu a glufosinátu uniká do povrchových vod mnohem menší část než v případě herbicidů, které se používají u konvenčních odrůd sóji a kukuřice.

 

Při pěstování GM plodin uniká do povrchových vod mnohem méně reziduí herbicidů, než v případě pěstování konvenčních odrůd sóji a kukuřice.

Je to důsledek pevnější vazby glyfosátu a glufosinátu a také podstatně kratšího poločasu jejich biologické aktivity. V případě sóji unikal glyfosát z GM porostů do povrchových vod sedmkrát méně než tradiční herbicid metribuzin a dvakrát méně než herbicid alachlor. Zatímco glyfosát se v povrchových vodách vyskytoval v maximálních koncentracích 9,5 mikrogramu na litr a zdaleka nedosahoval maximální zdravotně doporučené hladiny 200 mikrogramů na litr, u alachloru byly zaznamenány ve vodě maximální koncentrace 44,5 mikrogramů na litr, což je výrazně nad zdravotně doporučovanou koncentrací 2 mikrogramy na litr.

 

Podobná situace byla pozorována u GM kukuřice rezistentní ke glufosinátu. Také tady unikalo do povrchových vod méně glufosinátu než kolik ho unikalo z herbicidů  z porostů konvenční kukuřice. Ani glufosinát ve vodách z GM porostů nepřesáhl maximální zdravotně doporučené koncentrace. Alachlor byl ve vodách z konvenčních porostů zjištěn v maximálních koncentracích 9,8 mikrogramů na litr (norma 2 mikrogramy na litr) a atrazin v koncentracích 31,5 mikrogramů na litr (norma 3 mikrogramy na litr).

 

Autoři studie konstatují, že bez ohledu na agrotechniky použité u konvenčních plodin přesahují koncentrace užívaných herbicidů zdravotně doporučené hladiny. „Náhrada těchto herbicidů za glyfosát a glufosinát může snížit výskyt herbicidů v povrchových vodách v koncentracích, jež přesahují standardy pro pitnou vodu,“ konstatují autoři v závěru studie. 

Datum: 18.05.2008 09:51
Tisk článku

Související články:

Evropská komise schválila pěstování GM bramboru     Autor: Jaroslav Petr (07.03.2010)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz