Rostlinná strava chrání svalovou hmotu  
Ovoce a zelenina obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou klíčem k dobrému zdraví. To je obecně známá věc. V čerstvě publikované studii vědci se objevila informace, že vhodně zvolená rostlinná strava může krom jiného také zabránit úbytku svalové hmoty starších mužů a žen.


 

Studie, publikovaná v březnovém vydání American Journal of Clinical Nutrition, vedená lékařkou a uznávanou odbornicí na vliv výživy na osteoporózu doktorkou Bess Dawson-Hughesovou, se sice primárně zabývala vlivem výživy na denzitu kostních minerálů a riziko fraktur u starších osob. V rámci studie se sledoval příjem vápníku, bílkovin a dalších složek potravy. A protože jedním z předpokládaných vlivů na vznik osteoporózy je kyselost vnitřního prostředí, byly pod drobnohledem potraviny vytvářejících v těle kyselé metabolity. Jedním z výsledků studie je, že nejlepším způsobem, jak omezit ztráty kostních minerálů, je u starších osob dostatečný příjem proteinů a jejich suplementace kalciem.

 

Typická strava Američanů je bohatá na bílkoviny, obiloviny a další kyselinotvorné potraviny. Tento styl stravování vede v organismu každý den k tvorbě určitého množství kyseliny, s níž se organismus s přibývajícím věkem stále hůře vyrovnává. Podle vědců tak každým dnem pomalu narůstá metabolická „acidóza“ stárnoucího organismu.

 

 

Zvětšit obrázek
Bess Dawson-Hughes: „Cílená výživa bránící acidóze stárnoucího organismu dokáže účinně bránit úbytku svalové hmoty.“

Protože u zkoumaných osob se měřilo všechno možné, tak při statistickém zpracování studie se přišlo i na možnou souvislost acidogenních potravin s ubýváním svalové hmoty stárnoucích osob. Všechno nasvědčuje tomu, že acidóza spouští i mechanismus ubývání svaloviny. Proto se výzkumníci pustili do hledání spojitostí mezi množstvím svalové hmoty a rostlinné výživy z ovoce a zeleniny bohaté na draslík a zásadité látky. Taková strava by přece měla neutralizovat tuto acidózu organismu. Potraviny mohou být považovány za zásadité nebo kyselé, podle typu „odpadu“, který zanechávají v těle, spíš než podle toho, zda jsou samy o sobě kyselé nebo zásadité. Příkladem mohou být kyselé grapefruity, které jsou v těle metabolizované na alkalické produkty.
 

Vědci zkoumali skupinu téměř 400 dobrovolníků, mužů a žen ve věku okolo 65 let, kteří ukončili tříletý test zaměřený na osteoporózu. Byla prověřována fyzická aktivita dobrovolníků, jejich výška a váha a procento svalové hmoty, a to na začátku studie a po třech letech. Byl měřen obsah draslíku v moči studie a byl dán do souvislostí se stravováním.

 

 
Strava bohatá na zásady produkující ovoce a zeleninu se může stát ochráncem svalové hmoty. (Credit: Peggy Greb)

Zpracováním dat pomocí regresních modelů se přišlo na to, že u osob, jejichž strava je bohatá na draslík, lze očekávat o 1,6 kg více svalové hmoty než u osob s polovičním příjmem draslíku. Tento „přírůstek“ svalů téměř koriguje průměrný dvoukilogramový úbytek svalové hmoty, o který v průběhu deseti let přichází zdraví muži i ženy nad 65 let věku. Ukazuje se, že bližší poznání tohoto mechanismu může vést k lepší obraně proti stařeckému úbytku svaloviny – sarkopenii.


Sarkopenie je úbytek svalové hmoty pozorovaný u starších lidí. Podle některých studií se vyskytuje ve věku 65 až 70 let u 23 % žen a u 13 % mužů, pak její výskyt výrazně stoupá, takže u osob nad 80 let věku se vyskytuje u 43 % žen a u 52 % mužů. Důsledkem je nejen úbytek aktivní svalové hmoty a tedy i pokles funkčnosti příslušného svalstva a jeho výkonnosti. Nejedná se přitom pouze o kosterní svaly, které umožňují naši hybnost, ale také o sval srdeční a svaly, na nichž jsou závislé dýchací pohyby. Proto také při celkovém ochabnutí svalstva dochází i k poklesu výkonnosti v oblasti srdeční činnosti a dýchání.
Při snaze o oddálení sarkopenie je nutná celková fyzická aktivita spolu s přiměřenou výživou. Ve věkové kategorii, kde se začíná sarkopenie objevovat, se často projevuje právě vliv nekvalitní výživy, zejména nedostatek bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Běžně se říká, že s rostoucím věkem je potřeba organizmu menší, tudíž není žádoucí nadměrná výživa. To je pravda, ale jen z hlediska energie. Zde skutečně není třeba zbytečně nadbytek energie ukládat v podobě tělesného tuku. S pokračujícím věkem se snižuje efektivnost trávicího procesu. Proto se z jídla využije méně živin a může snadno vzniknout deficit některé důležité složky. Proto v popředí pozornosti z hlediska optimální výživy je nutno se daleko více zaměřit na stránku kvalitativního složení konzumované potravy.


A tady se dostáváme k další souvislosti mezi mezi osteoporózou a sarkopenií. Sarkopenie, tedy úbytek svalové hmoty, může vést k tomu, že starší osoby snadněji upadnou v důsledku oslabených svalů dolních končetin a odtud už je jen krůček ke zlomenině kosti oslabené osteoporózou. Proto autoři hodlají pokračovat dlouhodobější studií, aby ověřili, zda se potvrdí, že zvýšený příjem potravin, které se metabolizují na alkalické produkty má takový dopad, na svalovou hmotu a funkčnost pohybového aparátu jak předpokládají.

 

Zdroj: US Department of Agriculture

 

Datum: 04.06.2008 00:55
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz