Artyčoky jako prevence infarktu  
Výzkumníci z University of Reading potvrzují, že extrakt z artyčoků snižuje cholesterol.

 

Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí lidí v mnoha zemích světa. Nejčastěji bývají tyto problémy spojovány právě se zvýšenou hladinou celkového cholesterolu v krevní plasmě. Jak jednou cholesterol v krevní plasmě dosáhne určité úrovně a lékaři to odhalí, okamžitě nasazují léky, jakými jsou například statiny, které ji pomáhají snížit.Ještě před tím, než koncentrace cholesterolu dosáhne úrovně vyžadující podávání léků, mohou pomoci zredukovat riziko vývoje kardiovaskulárních onemocnění artyčoky. Týká se to ale pouze jinak zdravých osob, jejichž jediným zdravotním problémem je mírně zvýšená hladina cholesterolu. 
 

Extrakt z artyčoků je bohatým zdrojem různých flavonoidů, které dokáží významně snížit obsah cholesterolu v krevní plasmě a přispět tak ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob.

V průběhu pokusu dostávalo 75 dobrovolníků 1280 mg (4 kapsle) extraktu z artyčoků nebo placebo, a to každý den po dobu 12 týdnů. Konzumace extraktu z artyčoků vedla po této době ke statisticky významnému, poklesu celkového cholesterolu v krevní plasmě. Výsledky pokusů jsou publikovány v časopise Phytomedicine.

Vztah mezi příjmem antioxidantů v potravě a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění je studován již více než deset let. Antioxidanty zahrnují nejenom různé fytochemické sloučeniny (např. flavonoidy), ale i další látky nezbytné pro správné fungování organismu (například vitamíny C, E). Ke zdrojům flavonoidů patří celá řada rostlin. Nejbohatšími zdroji těchto látek jsou ovoce a zelenina, čaj, červené víno, kakao a olivový olej. Tyto potraviny jsou také spojovány s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, ačkoliv přesný mechanismus jejich ochranných účinků stále ještě není do všech detailů objasněn. Výzkum ukázal, že i extrakt z artyčoků je bohatým zdrojem látek prospěšných lidskému organismu.

Artyčoky jsou v Evropě tradiční medicínou na trávicí a močové cesty. Extrakt z artyčoků je v  současné době používán v Německu a Švýcarsku, jako lék při potížích s trávením a ve Spojeném království je dostupný jako volně prodejný potravinový doplněk. Některé dřívější studie podpořily užívání artyčoků při dyspepsii a syndromu podrážděného střeva.

Podle doktora Rafe Bundy je nyní potvrzeno, že artyčoky také umí snižovat hladinu cholesterolu a tím snížovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.


Zdroj: University of Reading



Komentář Osla: Škoda, že do pokusů pro srovnání účinku nevzali vědci kromě výtažku z artyčoků (na internetu se prodává 30 tablet za nějakých 18 dolarů), třeba kompot z červené řepy. Vzhledem k obsahu flavonoidů je pravděpodobné, že by stejného účinku dosáhli za řádově nižších nákladů.   

Datum: 09.07.2008 11:25
Tisk článku

Související články:

Hladina lipoproteínu (a) - ďalší cieľ prevencie srdcovocievnych ochorení     Autor: Matej Čiernik (19.09.2022)
Léčba cholesterolem?     Autor: Josef Pazdera (04.05.2022)
Lieky, ktorých predpisovanie by mal lekár prehodnotiť     Autor: Matej Čiernik (10.09.2017)
Nahrazením másla rostlinnými oleji riziko srdečních chorob neklesá     Autor: Josef Pazdera (17.04.2016)
Zklamání z dobrého cholesterolu     Autor: Josef Pazdera (30.01.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz