Samice živorodek riskují smrt, aby unikly před sexuálním harašením  
Obtěžování roztoužených samců je tak velké, že se samice uchylují k riskantním únikům, ohrožujícím život.ˇ

 

 

 

Zvětšit obrázek
Lovem do sítí vědci zjistili, že v některých místech je převaha samic.

Samci živorodých rybek většinu času tráví předváděním svých pestře zbarvených těl. Od samiček za to očekávají sex. Vybíravé samičky si k tělu připustí a k páření svolí jen tomu nejatraktivnějšímu, který dává záruku zplození kvalitního potomstva. Odmítnutých nápadníků je mnoho a ti se jen tak snadno nehodlají vzdát. Snaží se s rybkou spářit ve chvíli, kdy si nedává pozor. Neustálé dotírání harašících samců ubírá samicím na klidu, vyčerpává je a místo toho, aby využívaly čas ke krmení a obstarávání živin nutných k zajištění růstu potomstva, musejí odhánět samce, kterým haraší.

 

 

Zvětšit obrázek
Roztoužení nápadníci nedopřejí samicím klid. Nažrat a odpočinout si mohou jen v místech, kde hrozí riziko sežrání a kam si samci netroufnou.

Safi Dardenová a Darren Croft z Bangor University studovali chování živorodek na řece Trinidad a zjistili zajímavé chování samic. Aby se zbavily dotírajících samců, stěhují se do míst, kde se to predátory jen hemží. Málo nápadná samičí tělíčka naštěstí snáze unikají pozornosti dravců. Samci živorodek, vědomi si své barevnosti a nápadnosti, samice do riskantních vod nenásledují. Samice jsou sice v nebezpečí, ale zvýšené riziko se jim vyplácí možností se nažrat a dát vznik silnému potomstvu.

 

Samice živorodek nevypouští jikry, jako většina ryb, ale podobně jako je tomu u nás lidí, produkují relativně málo vajíček a rodí živé potomky. K oplodnění dochází uvnitř těla samice. Protože rozmnožování živorodek není vázáno na určitou sezónu, jsou samice odsouzeny k trvalému obtěžování. Svůj klid vykupují jen za cenu zvýšeného rizika.ˇ

 

Pramen: Natural Environment Research Council (NERC).
Darden et al. Male harassment drives females to alter habitat use and leads to segregation of the sexes. Biology Letters, 2008; 1 (-1): -1 DOI: 10.1098/rsbl.2008.0308


 

Datum: 12.08.2008 08:27
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz