Globálním monitorovacím systémem na globální bělení korálů  
Monitorovací systém Coral Reef Watch NOAA rozšiřuje svou síť „virtuálních stanic“ ke sledování bělení korálů vznikajícího v důsledku lokálního přehřátí oceánu, na jehož častějším výskytu se spolupodílí globální oteplování Země.

 

Vybělený korál Acropora palmata (větevník dlanitý). High resolution (credit: NOAA )


 
Teplota oceánů stoupá v důsledku klimatických změn. Korály jsou stresovány, když teplota vody zůstává o 1,1 stupně Celsia nad letním průměrem po dobu šesti a více týdnů, zejména pokud v důsledku bezvětří nedochází k promísení povrchových vrstev vody a ještě je tento stav podpořen silným tropickým sluncem.

Conrad C. Lautenbacher, Ph.D.: „Bělení je hlavní hrozbou pro zdravotní stav ohrožených ekosystémů korálových útesů na celém světě. Rozšíření tohoto krizového klimatického monitorovacího nástroje nám pomůže lépe sledovat, chápat a zmírňovat důsledky oteplování vody, které přispívá k poškození korálových útesů bělením.“

Stresované korály vyloučí řasy, které žijí v jejich tkáních, čímž odhalí svou bílou kostru. Korály se z mírného bělání obvykle zotaví a pozvolna obnoví barvu znovuzískáním svých řas. Avšak je-li bělení vážnější nebo dlouhodobější, pak jednotlivý polyp nebo i celá kolonie odumře.

 
Monitorovací systém Coral Reef Watch NOAA rozšiřuje svou síť „virtuálních stanic“, s jejíž pomocí sleduje bělení korálů, z 24 na 190 míst po celém světě. Tyto stanice varují správce korálových útesů, pokud se vyskytne zvýšené riziko výskytu korálového bělení, založené na teplotních údajích z environmentálních satelitů NOAA.

 

Satelitní výstražný systém poskytuje varování s přibližně dvoutýdenním předstihem, než se bělení objeví, což dává správcům tolik potřebný čas na zareagování. Toto rozšiřování bylo umožněno díky programu GEF-World Bank Coral Reef Targeted Research Program. Další podpora přišla z programu NOAA"s Coral Reef Conservation Program.
 

Údaje o teplotě povrchu oceánu používaná v Coral Reef Watch pochází z Polar-orbiting Operational Environmental Satellites NOAA, které poskytují denní pokrytí zemského povrchu. Nepřetržitý monitoring teploty mořského povrchu v globálním měřítku přináší výzkumníkům a správcům financí užitečný nástroj k porozumění a lepšímu řízení složitých vztahů v životním prostředí vedoucích k bělení korálů.

 

Podmínky na útesu jsou vyhodnocovány dvakrát v týdnu, takže odběratelé mají aktuální informace o riziku bělání. Výstraha nyní pokrývá 190 korálových útesů v oblastech Floridy, Karibiku, Mexického zálivu, Indického oceánu, Korálového trojúhelníku, Velkého bariérového útesu v Austrálii, na Havaji a v Tichém oceánu. Výsledky jsou dostupné na Coral Reef Watch experimental products webpage.

 

Zvětšit obrázek
Velká kolonie zbělených korálů Montastrea annularis. High resolution (credit: NOAA )

„Máme radost, když přinášíme tyto nástroje k většímu počtu uživatelů. Naše monitorovací stanice jsou velmi oblíbené u ochránců útesů a strážců chráněných území, kteří je používají k monitorování teplot na „svých“ útesech,“ řekl Mark Eakin, Ph.D, koordinátor Coral Reef Watch NOAA. „Je to velký příspěvek k předpovědi výskytu bělení, která je směrována k velkým oceánským oblastem.“

 
Schopnost předpovídat, kdy může dojít k bělení korálů, a získání včasného varování by mohlo k udržení zdravých útesů přispět. Když jsou správci a uživatelé korálových útesů varováni s dostatečným předstihem, tak mohou zmobilizovat veškeré úsilí k nápravě.  I když o moc víc se stejně asi nedá dělat. Bělení korálů by zřejmě spolehlivě dokázalo zabránit jen zastavení oteplování, a to je nadmíru těžký úkol.


Zdroj: National Oceanic and Atmospheric Administration


Komentář Osla: Pokud by na vině vymírání korálů bylo oteplování, jak potom vysvětlit přežívání korálů v dobách, kdy na Zemi bylo mnohem tepleji?

Autor: Ota Beran
Datum: 29.10.2008 11:57
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz