Kuřáci ohrožují své okolí nejen pasivním kouřením  
Děti i dospělí žijící ve společné domácnosti s kuřáky mají vyšší pravděpodobnost zdravotního ohrožení, v porovnání s těmi, kteří žijí s nekuřáky, a není to spojeno pouze s pasivním kouřením. Mají totiž i menší šanci sníst každý den dostatek zdravých potravin.

 

Asi třináct miliónů dětí ve Spojených státech žije v takzvaných „potravinově nejistých“ domácnostech. „Jako potravinová nejistota je označován stav, kdy není možné každý den v roce získat dostatek kvalitních zdravých potravin. V domácnostech s nejzávažnějším stupněm potravinové nejistoty se tak velmi často objevuje nedobrovolné omezení příjmu potravy a narušení obvyklých stravovacích návyků,“ uvedli autoři. Studie ukázala, že potravinová nejistota je pevně spojena s výší příjmů domácností. Rodiny, ve kterých je alespoň jeden kuřák, vydají 2 až 20 procent svých příjmů za tabákové výrobky, a to je pravděpodobně hlavní příčinou toho, že kuřáci výrazněji ovlivňují finanční zdroje potřebné k zajištění odpovídajícího množství i kvality potravin.

 
Doktorka Cynthia Cutler-Triggs z New York University School of Medicine a Bellevue Hospital Center společně s kolegy analyzovala v letech 1999 až 2002 údaje z celkem 8 817 domácností s dětmi do 17 let, aby zjistila, zda přítomnost nebo nepřítomnost dospělého kuřáka ovlivnila dostupnost kvalitních potravin. V úvahu byl brán i věk, pohlaví a původ dětí a také koeficient indexu chudoby.

 

 

Frank Joseph. Chaloupka, Ph.D., z University of Illinois v Chicagu: „Krom utrácení peněz za cigarety namísto za zdravé potraviny, přispívá kouření cigaret také ke ztrátě produktivity vycházející z nemocí způsobených kouřením, což s sebou přináší další snižování přijmů a zvyšování pravděpodobnosti potravinové nejistoty.“

Z této analýzy vyšlo, že ve 23 procentech domácností žil minimálně jeden kuřák, v domácnostech s nízkými příjmy bylo s kuřáky 32 procent dětí, a pro  porovnání v bohatších domácnostech jich žilo s kuřáky pouze 15 procent.“ Patnáct procent dospělých a jedenáct procent dětí uvedlo zkušenosti s potravinovou nejistotou během posledního roku a 6 procent dospělých a jedno procento dětí zažilo vážnou nedostatečnost potravin.

 

 

Zvětšit obrázek
Pro Osla komentoval: Mandor.

„Potravinová nejistota byla běžnější a vážnější u dětí a dospělých v domácnostech kuřáků,“ napsali autoři. „Z dětí v domácnostech kuřáků byly problémy s dostatkem potravin u 17 procent v porovnání s 8,7 procenty v domácnostech nekuřáků a u vážného nedostatku jich bylo 3,2 procent u kuřáků a 0,9 procent u nekuřáků. U dospělých vyšel podíl potravinové nejistoty na 25,7 procent u kuřáků a 11,6 procenta u nekuřáků a vážné problémy s nedostatkem potravin byl u 11,9 procent kuřáckých domácností a 3,9 procenta nekuřáckých domácností. Nejvyšší podíl potravinové nejistoty byl u dětí v rodinách kuřáků s nízkými příjmy. Dále v porovnání s bělošskými rodinami měly černošské a hispánské rodiny vyšší podíl potravinové nejistoty jak u kuřáckých, tak i nekuřáckých domácností.

 

„Tato data také poukazují na to, jak výrazně by to mohlo působit na ohrožení dětského zdraví v rodinách s nízkými příjmy. Zatížení nedostatkem potravin je dříve neuvažovaným nebezpečím spojeným s kuřáctvím dospělých, které by mělo být přidáno do stále se rozrůstajícího seznamu negativních vlivů kouření tabáku dospělých na zdraví dětí.

 
„Rozsáhlá politická opatření ke kontrole tabákových výrobků a různé programy jsou účinné ve snižování této zátěže; vyšší zdanění cigaret a dalších tabákových výrobků pomáhá v účinné propagaci ukončení kouření a snížení spotřeby tabáku, a to nejen u osob s nízkými příjmy,“ pokračuje doktor Chaloupka. „Část příjmů získaných vyšším zdaněním tabákových výrobků může být dále využita v programech pro domácnosti s nižšími příjmy, a to ať už týkajících se odvykání kouření nebo získávání zdravých stravovacích návyků.“


Zdroj: JAMA & Archives

Datum: 21.11.2008 08:09
Tisk článku

Související články:

Elektronické cigarety neškodí buňkám tolik, jako klasické kouření     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2016)
E-cigarety škodí více, než ty klasické     Autor: Josef Pazdera (04.12.2014)
Další nedobrá zpráva pro bionaftu     Autor: Josef Pazdera (05.11.2014)
New York zakázal e-cigarety     Autor: Josef Pazdera (30.04.2014)
Trojnásobná spotřební daň na tabák - celosvětově!     Autor: Josef Pazdera (03.01.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz