Ginkgo biloba vůbec nesnižuje riziko demence!  
Ne všechny léčivé účinky připisované jinanu dvojlaločnému (Ginkgo biloba) jsou skutečné. Jeho užívání pro posilování paměti je sporné, ale nyní se jednoznačně prokázalo, že nesnižuje riziko vývoje demence ani Alzheimerovy choroby, ať už u zdravých starých lidí nebo u těch s mírnými kognitivními poruchami.

Již dříve se objevovaly zprávy, že jinan nemá na paměť až tak zázračné účinky, jak se dříve soudilo – o jedné studii informoval i Osel . Výsledky studie Ginkgo Evaluation of Memory, která byla první studií s dostatečným počtem účastníků a monitorovacích let k tomu, aby bylo umožněno měření účinnosti jinanu a zdravotního profilu v prevenci demence.

 

Demence, především Alzheimerova choroba, je převládajícím chronickým onemocněním, které v současnosti postihuje více než pět milionů lidí ve Spojených státech, a je hlavní příčinou stařecké neschopnosti a potřeby dlouhodobé péče. Jinan je předepisován v některých oblastech světa k ochraně paměti, i když dosud žádné léky s prokázanými ochrannými účinky proti demenci neexistují.
 

Steven T. DeKosky

„Navzdory dřívějším náznakům, že jinan má antioxidační a další vlastnosti, které by mohly chránit paměť, tak tento pokus ukazuje, že ve skutečnosti nemá žádný vliv na vývoj demence a Alzheimerovy choroby,“ řekl doktor Steven T. DeKosky, hlava celého rozsáhlého pokusu probíhajícího v několika centrech. Doktor DeKosky byl v době výzkumu ředitelem Alzheimer"s Disease Research Center na University of Pittsburgh a předsedou Department of Neurology a nyní je vicepresidentem a děkanem University of Virginia School of Medicine.
Dále výzkumníci zjistili, že jinan neovlivňuje ani podíl srdečních nemocí nebo mrtvice.

 

„Je možné, že by aspoň nějaké účinky byly pozorovány, pokud by studie probíhala ještě déle, protože to zabere opravdu spoustu času, než dojde od počátečních mozkových změn ke klinické demenci,“ poznamenal doktor DeKosky. Proto výzkumný tým zamýšlí vést následující analýzy mozkových funkcí a struktury u podskupiny pacientů s využitím zobrazení magnetickou rezonancí.

 

Ve studii, která byla vedena na pěti lékařských centrech v letech 2000 až 2008, bylo sledováno 3 069 osob starších 75 let, kteří neměli žádné nebo měli mírné kognitivní poruchy. Tyto osoby byly náhodně rozděleny do skupin a dvakrát za den užívaly buď 120 mg výtažku jinanu nebo placebo. Každých šest měsíců u nich byl přehodnocován vývoj demence s využitím několika dobře zavedených testů duševního stavu. Pokud byly zjištěny změny, které převyšovaly očekávané „normální“ změny při stárnutí, bylo provedeno rozsáhlejší hodnocení, včetně neurologického vyšetření.

 

Nicméně, výzkumníci nezjistili žádný statistický rozdíl ve vývoji demence nebo Alzheimerovy choroby mezi oběma skupinami. Mezi těmi, co brali jinan, se vyvinulo 277 případů demence. A mezi těmi, co brali placebo, se vyvinulo 246 případů demence, což je sice o něco méně než u těch co užívali jinan, ale statisticky průkazný rozdíl to nebyl, a mortalita byla také podobná.

 

Dalšími pracovišti, kde tyto studie probíhaly, byla: Johns Hopkins University, University of California-Davis a Wake Forest University. Správa dat a statistické analýzy proběhly na University of Washington v Seattlu. Hlavním vyšetřovatelem na University of Pittsburgh byl Lewis H. Kuller, M.D., Dr. P.H., universitní profesor Public Health, Department of Epidemiology, Graduate School of Public Health.

 

Podobně velký pokus stanovující účinnost jinanu nyní probíhá i v Evropě. Uvidíme, jestli potvrdí výsledky svých amerických kolegů a sejmou tak z jinanu část glorioly jeho výjimečných zdravotně prospěšných vlastností.

Pramen: University of Pittsburgh Schools of the Health Sciences.

Autor: Ota Beran
Datum: 22.11.2008 21:04
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz